Sudoku-waarschuwing

Voor het maken van de cijfer-puzzel sudoku hoef je niet te kunnen rekenen. De puzzel bestaat uit een diagram van 9 bij 9 hokjes, dat is onderverdeeld in 9 vakken van 3x3 hokjes. In die hokjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 zo worden ingevuld dat in elke rij, elke kolom en elk 3x3-vak elk cijfer één keer voorkomt. Bij een goed ontworpen puzzel zorgt een aantal van tevoren ingevulde cijfers dat in de overige hokjes maar één juist cijfer kan komen. Sudoku mag een rage genoemd worden.

Tussenvorm: pijltoets en touch
Tussenvorm: pijltoets en touch

Honderdduizenden puzzels in één apparaatje, en geen pen nodig om ze in te vullen. Een sudoku-spelcomputer lijkt te mooi om waar te zijn, en is dat ook. Een aantal willekeurig gekozen sudoku-computers (in prijs variërend van 8 tot 30 euro) toont snel welke nadelen eraan kleven.

Sudoku-computers zijn overal te koop, van speelgoed- tot elektronicawinkels.

    • Roelie Fopma