Sommige dingen doe je niet: zo hoort dat

Paul Scheffer citeert o.m. de Deense bisschop Nissen (Opinie & Debat, 4 februari). Deze stelt de vraag, of publicatie van cartoons als de gewraakte wel verstandig is. Scheffer meent van wel: door met elkaars gevoeligheden rekening te houden, zouden mensen elkaar `gevangen (houden) in een rol van tweederangsburger`.

Ik acht publicatie niet verstandig en bovendien niet fatsoenlijk. Drie praktijkgevallen:

1. Ik weet dat buren van ons een bepaalde levensovertuiging zijn toegedaan. Die deel ik niet maar ik weet dat zij daar geen grappen over maken. Ik denk daarom dat zij er niet op gesteld zullen zijn als ik daar in hun bijzijn grappen over maak. Dat laat ik dan ook na. Zo hoort dat.

2. Die buren van ons weten dat ik niet van zogenoemde jodenmoppen houd. In mijn bijzijn tappen zij die dan ook niet. Zo hoort dat.

3. Een cartoonist wil zijn publiek aan het denken zetten. Mogelijkheid 1: velen zetten zich inderdaad aan het denken. Mogelijkheid 2: velen voelen zich gekwetst. De cartoonist heeft misgeschoten. Voor deze betreurenswaardige uitkomst maakt hij zijn excuses. Zo hoort dat.

    • Jan L.P.Pos Capelle aan den Ijssel