Slaaf

Met een summier artikel kon ik een heldere voorstelling van zaken maken. Zo moet het zijn gegaan: met een paar ploeggenoten ging hij op de mountainbike bij Vijlen het bos in. Geholpen door een paar toevallige passanten hebben ze nog geprobeerd hem te reanimeren. In het ziekenhuis werd vastgesteld wat ze al wisten: zijn hart had het begeven. Zo kwam er een abrupt einde aan de trainingsstage van wielerclub De Pedaalridders. John Sulkers was pas drieëntwintig.

Verschillende kranten ruimden gisteren een hoekje in voor de dood van een amateurwielrenner. De Telegraaf citeerde cardioloog Jan-Paul Van Mantgem: 'Het meeste gevaar lopen atleten in de zwaardere duursporten.'

Het hart van duursporters als gecalculeerd risicogebied.

Onwetend van de dood van John Sulkers verscheen op zaterdag in NRC Handelsblad een artikel aangaande sporthartdodenpreventie. Een interessant en geestverruimend artikel, maar daar kom ik zo meteen op terug. Eerst gaat het me om de deze passage: 'Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wielerbond UCI en de internationale voetbalbond FIFA besloten onlangs de zogenoemde 'preventieve cardiale screening' verplicht te stellen [...] De vorig jaar opgerichte werkgroep Cardiovasculaire Screening en Sport - een conglomeraat van de KNVB, sportkoepel NOC*NSF, de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en vier Nederlandse cardiologen - werkt het zogeheten 'Lausanne protocol' voor Nederland uit.'

Op de een of andere manier kan ik niet anders dan diep buigen voor deze woorden. Sterker nog, ik word overweldigd door de goede bedoelingen van de officiële instanties. In een kader werd bij het bewuste artikel een dodenlijst afgeleverd. Te jong gestorven hartdoden in de sport. Niets op af te dingen, het zijn feiten.

Het hart is een merkwaardig apparaat. Het vraagt niets. Het past zich aan. Het is een slaaf. Ik geef toe dat ik in het verleden vaak misbruik heb gemaakt van de slaaf. Terugkijkend beschouw ik het als een godswonder dat het hart maar bleef pompen op momenten dat persoonlijke ambitie zijn capaciteit ver oversteeg.

Natuurlijk heb ik wel eens angst gehad voor een fatale stilstand. Maar dat was de angst van de pokerspeler. De bluf is het spel van de hoop.

    • Peter Winnen