'Over Kosovo's toekomst is allang beslist'

Leiders van de Kosovo-Serviërs hebben gisteren met woede en verontwaardiging gemeld dat een hoge Britse diplomaat hun in een direct gesprek heeft laten weten dat allang is besloten dat Kosovo onafhankelijk wordt.

Vijf leiders van de Servische gemeenschap in Kosovo ontmoetten gisteren in Pristina John Sawyer, politiek directeur van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Na afloop zeiden ze dat Sawyer onomwonden had verklaard dat de Contactgroep, die uiteindelijk beslist over de vraag of Kosovo - zoals de Kosovo-Albanezen eisen - onafhankelijk wordt en op welke voorwaarden, al een besluit heeft genomen: Kosovo wordt onafhankelijk en de Serviërs moeten dat maar accepteren en zorgen dat ze hun plek in Kosovo vinden. Het gesprek met Sawyer was, zo meldden de naar eigen zeggen 'geschokte' Serviërs, onvriendelijk verlopen. 'We hebben ook geen garanties gekregen voor de status van de Kosovo-Serviërs. Integendeel, al onze argumenten en alle redenen waarom we bang zijn werden afgewezen omdat Sawyer ze ongegrond vindt', aldus een van de Servische leiders.

In de Contactgroep zijn de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië vertegenwoordigd.

Twee van de vijf gesprekspartners van Sawyer maken deel uit van de officiële Servische onderhandelingsdelegatie bij het door VN-gezant Martti Ahtisaari geleide overleg over de staatkundige toekomst van Kosovo, dat op 20 februari wordt voortgezet met directe onderhandelingen waarbij de Kosovo-Serviërs en de Kosovo-Albanezen voor het eerst tegenover elkaar zitten. Dat overleg had eind januari al moeten plaatsvinden; VN-gezant Ahtisaari stelde het echter uit na de dood van de Kosovaarse president Ibrahim Rugova. De twee Kosovo-Servische leden van de Servische delegatie zeiden gisteren dat ze uit de delegatie stappen, omdat hun deelname aan het overleg nu zinloos is.

Sawyer vertelde zijn gesprekspartners dat hij vandaag in Belgrado tijdens overleg met de regering van Servië ook zal melden dat de Contactgroep al een besluit over de toekomst van Kosovo heeft genomen. De Servische regering wilde gisteren niet reageren, in afwachting van wat Sawyer vandaag in Belgrado gaat zeggen.

Sawyer ontmoette gisteren in Pristina ook leiders van de Kosovo-Albanezen. Hij zei tegen hen dat de onafhankelijkheid van Kosovo afhangt van de vraag of het land democratisch is en de rechten van zijn minderheden respecteert.