Opleving geweld Zuid-Afghanistan

Een zelfmoordaanslag op een regionaal politiehoofdkwartier in Kandahar vandaag is de laatste in een reeks geweldsincidenten in het zuiden en oosten van Afghanistan sinds afgelopen vrijdag. De recente opleving van het geweld is de bloedigste sinds een zelfmoordaanslag begin januari in de plaats Spin Boldak 23 levens eiste.

Vanmorgen liet een zelfmoordterrorist een motorfiets volgeladen met explosieven ontploffen bij de wachtpost van het politiehoofdkwartier in Kandahar. Zeker twaalf, volgens sommige berichten dertien, personen die zich ophielden bij het hek kwamen om. De meesten waren politieagenten. Er vielen elf gewonden.

Een man die zich uitgaf voor Talibaan-woordvoerder eiste de aanslag op. Het is onduidelijk of hij werkelijk verbonden is met de Talibaan. Veel van de ruim twintig andere zelfmoordaanslagen die de afgelopen vier maanden in Afghanistan, met name in het zuiden en oosten, plaats hadden, kunnen wel met zekerheid op naam van de Talibaan geschreven worden.

'We zullen doorgaan met deze aanslagen op de overheid en coalitietroepen', liet hij weten. Afghaanse politiemannen en Canadese militairen, die in naam van de operatie Enduring Freedom in de provincie Kandahar gelegerd zijn, hebben het gebied afgezet.

In Spin Boldak, aan de grens met Pakistan in het zuiden van de provincie Kandahar, raakten vandaag drie burgers gewond door een bom die aan een fiets gebonden was. Zondag kwamen zes agenten om in Kandahar, toen hun voertuig op een bom reed.

Op vrijdag en zaterdag was een dorpje in de buurprovincie Helmand het toneel van grootschalige gevechten tussen ruim 200 Talibaanstrijders en het Afghaanse leger. Talibaan omsingelden de militairen, die in het dorp naar terroristen zochten. Na uren durende gevechten maakte Britse en Amerikaanse luchtsteun een einde aan het geweld. Er vielen ruim dertig doden, meest Talibaan.

In Helmand zullen over enkele maanden 3.300 Britse militairen in naam van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF gelegerd zijn. Nederlandse militairen, die het gezag zullen voeren in de provincie Uruzgan, krijgen in het najaar de leiding over ISAF III vanuit het hoofdkwartier op de vliegbasis bij Kandahar.