Nieuwe soorten in Papoea

Een wetenschappelijke expeditie onder auspiciën van de natuurbeschermingsorganisatie Conservation International heeft in het Foja-gebergte in het binnenland van Papoea tientallen nieuwe soorten kikkers, planten en vlinders ontdekt. Ook trof de expeditie de zeer zeldzame Berlepsch zesdradige paradijsvogel (Parotia berlepschi) aan. Deze vogel werd in 1897 wetenschappelijk beschreven aan de hand van door lokale jagers verzamelde dieren; waar ze precies vandaan kwamen was niet bekend. Sindsdien is de vogel ook niet meer gezien. De expeditie in het Foja-gebergte stond echter op de tweede dag al oog in oog met een imposant mannetje van de soort. Voor het eerst zijn er nu foto's gemaakt van levende exemplaren. Ook de zeer zeldzame geelkuiftuiniervogel (Amblyornis flavifrons) werd tijdens de expeditie herontdekt.

De onderzoekers stuitten ook op een de zeldzame goudmantelboomkangoeroe (Dendrolagus pulcherrimus) die tot nu toe alleen bekend was van een enkele bergtop in het naburige Papoea Nieuw-Guinea. Ook zagen zij een rhodondendron met bloemen van bijna achttien centimeter doorsnee.

Het team van elf Indonesische, Australische en Amerikaanse wetenschappers liet zich eind vorig jaar per helikopter afzetten in het zeer afgelegen gebied. Te voet trokken zij verder. Ze lieten zich begeleiden door leden van de lokale stammen Kwerba en Papasena, die aan de rand van het gebied leven, maar er zelden diep in doordringen.

De vondsten moeten nog wel gepubliceerd worden. Pas dan zijn de nieuwe soorten officieel.