NAVO in Afghanistan doelwit moslimprotest

De gewelddadige protesten in verschillende islamitische landen tegen westerse spotprenten over de islam houden onverminderd aan. Het afgelopen etmaal waren opnieuw westerse doelen in Afghanistan, Indonesië, Irak, Iran, de Gazastrook, Pakistan en Somalië en in de Filippijnen het mikpunt van vernielingen.

Leiders van uiteenlopende religieuze stromingen roepen in Nablus op de Westelijke Jordaanoever op tot wederzijds respect. (Foto AP) Palestinian, Muslim, Christian and Samaritan dignitaries hold their hands together during a gathering in a churchyard in the West Bank town of Nablus Monday, Feb. 6, 2006. The clergymen gathered in a show of unity and called on religions to respect each other in response to demonstrations against the publication of cartoons of Islam's Prophet Muhammad. (AP Photo/Nasser Ishtayeh) Associated Press

Een menigte van circa duizend demonstranten is vanmorgen de basis van de NAVO-macht ISAF in de Noord-Afghaanse plaats Meymaneh binnengedrongen. De basis staat onder Noors commando. De demonstranten gooiden met stenen, drongen door de hekken en hebben brand gesticht in het kamp, aldus het Noorse ministerie van Defensie. Volgens sommige berichten is één demonstrant omgekomen en raakten er vijf gewond.

Ook in andere Afghaanse plaatsen was er vandaag protest tegen de cartoons. In Kabul wist de politie te verhinderen dat demonstranten de Deense ambassade bereikten. Ook in het oostelijke Jalalabad en het westelijke Herat waren er demonstraties.

Gisteren hebben honderden betogers de ambassades van Denemarken en Oostenrijk in de Iraanse hoofdstad Teheran belaagd met brandbommen uit woede over de publicatie van cartoons, eerst in de Deense krant Jyllands-Posten en recentelijk in andere Europese kranten. Oostenrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Uit ongenoegen over de spotprenten heeft Iran alle handelsbetrekkingen met Denemarken met ingang van vandaag verbroken. Jaarlijks importeert Iran voor circa 235 miljoen euro aan Deense producten. Iran maakt alleen een uitzondering voor de handel in medische apparatuur. Op zulke economische strafmaatregelen had de Iraanse president Ahmadinejad eind vorige week al gezinspeeld.

Een van de grootste kranten in Iran, Hamshahri, gaat een wedstrijd houden voor tekenaars van spotprenten. Het thema is de holocaust. 'Westerse kranten drukken godslasterlijke cartoons af over de profeet Mohammed onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting. Dus laten we kijken of zij ook cartoons over de holocaust plaatsen', aldus Farid Mortazavi, hoofd van de grafische afdeling van de krant.

De Deense regering heeft gisteren landgenoten aangeraden Indonesië te verlaten wegens de aanhoudende uitingen van geweld jegens Denen en Deens bezit.

Uit angst voor lijf en leden mijdt de Deense nationale tafeltennisploeg volgende week twee belangrijke toernooien in Qatar en Koeweit. 'We willen het leven van onze sporters niet in de waagschaal stellen', zei voorzitter Aksel Beckmann van de Deense tafeltennisbond.

De middelbare school Hagaskolan in de Zweedse plaats Varberg haalt een boek met twee illustraties van de profeet Mohammed uit het lespakket. Dat heeft het hoofd van de school gisteren gezegd. Een afbeelding van Mohammed geldt in de islamitische wereld als blasfemie.