Jeff Hamburg

De van oorsprong Amerikaanse componist Jeff Hamburg (1956) baseert al zijn werk op joodse thema's, toonladders en teksten, de laatste deels in het Hebreeuws. Toch treft vooral Hamburgs grote vrijheid en de natuurlijkheid waarmee hij zich in lyrische, emotioneel intense muziek uitdrukt. Hij blijft steeds geloofwaardig, en dat is geen vanzelfsprekendheid in nieuw gecomponeerde concertmuziek met een religieuze connotatie. Sterk is het Tweede strijkkwartet, Hashkivenu (2002). Het eerste deel doet denken aan de muziek die rond de oorlog in Nederland gecomponeerd werd. In de langzame delen geeft Hamburg vrij spel aan zijn meer romantische inborst - een treurende cello onder ijl in de hoogte wenende violen. Het rijkgeschakeerde Jerusalem (1999) is nu weer klagend, dan weer dansant, nergens zonder melancholie. De zusjes Nienke (sopraan) en Pauline (hobo) Oostenrijk musiceren, met het strijkkwartet, met grote inleving. Het middendeel, op tekst van Leah Goldberg, is een van de ontroerendste dingen die de laatste tijd gecomponeerd werden.

Jochem Valkenburg

Diverse musici: Jeff Hamburg - Looking East. (FutureClassics CD 051). Van 18/2 tot 4/3 maakt het Nederlands Studenten Kamerkoor een tournee met o.a. de wereldpremière van Hamburgs Danse Africaine. Zie www.nskk.nl.
    • Jochem Valkenburg