Iran boycot handel met Denemarken

De Iraanse regering heeft gisteren met onmiddellijke ingang de handelsbetrekkingen met Denemarken verbroken. Dat gebeurde uit vergelding voor de Deense publicatie van de spotprenten over de profeet Mohammed. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA gisteravond, dat de Iraanse minister van Handel Masud Mir-Kasemi citeerde. Alle lopende contractonderhandelingen zullen worden uitgesteld en 'alle getekende contracten opnieuw bezien'.

De verbreking van de handelsbetrekkingen met Denemarken werd gisteren ook op de Iraanse staatstelevisie aangekondigd. Deense schepen die Iraanse havens aandoen zouden worden belast met een zware boete, zo heette het. Afspraken tussen handelsdelegaties zouden zijn afgezegd.

In veel moslimlanden worden uit protest Deense producten al geboycot, waarbij andere leveranciers, zoals in Egypte het Franse supermarktconcern Carrefour, uit eigener beweging geen Deense producten meer in hun schappen voeren en zich solidair met de moslims verklaren.

Volgens opgaven van het Deense industrieverbond DI heeft Denemarken een snelgroeiend handelsoverschot met Iran. Denemarken wordt op het eerste gezicht door de handelsboycot dus zwaarder getroffen dan Iran, zeiden analisten. Vorig jaar bedroeg de Deense uitvoer naar Iran 1,3 miljard Deense kroon (175 miljoen euro), 50 procent meer dan in 2004. Iran exporteerde voor 92 miljoen Deense kroon (12,3 miljoen euro) naar Denemarken.