Het genot van de verzonken clip

Het gebeurt zelden, en als het gebeurt, gaat het vrijwel onopgemerkt voorbij, maar er vinden wel degelijk vernieuwingen plaats op het terrein van de zak- of vouwmessen.

Leo-Damast II (Foto' s Böker)
Leo-Damast II (Foto' s Böker) Böker

Iedereen kent natuurlijk nog de een na laatste grote zakmesuitvinding: de clip. Voor de tijd van de clip deed je je zakmes in je broekzak of stopte hem in een foedraal dat je aan je riem bevestigde. Dat had als nadelen een hinderlijke bobbel in broekzak of colbertjas of altijd moeten zoeken naar een geschikte holster.

Maar opeens kon je je Spyderco of Benchmade aan je broekzak clippen. Het waren met name de Amerikaanse merken die met deze functionele toevoeging kwamen. Aan Franse of Duitse vouwmessen ging de broekklembeugel grotendeels voorbij. De nadelen ervan waren ook meteen duidelijk. De clip ligt niet echt lekker in de hand en doet afbreuk aan het ontwerp van het mes. Maar vorig jaar won een product van het Duitse Heinr. Böker Baumwerk in Solingen de innovatieprijs. Met die prijs is het dilemma van wel of geen clip opgelost.

Op de IWA Outdoor Classics beurs - de internationale vakbeurs voor jacht- en sportwapens, en outdoor-benodigdheden - werd de Böker Clip, van ontwerper Robert Vörös, bekroond. Het 'totaal nieuwe mechanisme' dat de clip bij het openen van het mes in het handvat doet verzinken, werd door de jury 'overtuigend' genoemd.

Met de duim-stobbe - ook zo'n beroemde zakmesinnovatie - is het lemmet van de Clip open te klappen. Doe je dat, dan zakt de beugel in de handgreep, doe je hem weer dicht, dan komt de clip omhoog.

Het mes, waarvan het handvat in zilver of zwart geanodiseerd aluminium is uitgevoerd, kost tussen de 110 en 120 euro. Het weegt 90 gram en het lemmet van 440 C staal heeft een lengte van 8 cm. De kling heeft niet de agressieve uitstraling die een zogeheten tanto of drop point wel heeft. De zegsman van Böker spreekt van een 'modifizierte spearpoint Klinge'. Hoe het lemmet ook moge heten, door de licht golvende vorm is hij uitstekend geschikt voor het schillen van bijvoorbeeld een pompoen. Kortom, wat de Amerikanen noemen een gentleman's folder.

Niet innovatief, maar wel uitzonderlijk en de moeite van het bekijken waard is op diezelfde website de Böker Leo-Damast II. Het lemmet van dit vouwmes is gemaakt van staal afkomstig van het kanon van een Leopard-tank. De loop is in stukken gezaagd, het metaal is verhit, dubbelgeslagen en weer verhit en dit vele malen, de eeuwenoude en beproefde damascener techniek. Door deze behandeling ontstaat een extreem hard lemmet met, door het veelvuldig vouwen, een apart patroon erin. Op www.boker.de staat een interessante video over het maken van dit bijzondere mes. (Bericht über die Fertigung des LEO II Damastmessers). De Leo-Damast II is met 400 euro enigszins aan de prijs, voor een zakmes, maar dan koop je ook een genummerd exemplaar.

www.boker.de (Om Böker-vertegenwoordigers te vinden: klik op EU, dan naar Service, klik Fachhändler aan, sla venster open en scroll naar Niederlande. Vul woonplaats in.)

    • Hans Moll