Euronext wil geen fusie met Duitse beurs

Euronext, de combinatie van de aandelenbeurzen in onder meer Parijs, Brussel en Amsterdam, ziet een fusie met zijn Duitse evenknie Deutsche Börse niet zitten.

In een gisteren verspreid persbericht maakte Euronext bekend eind december verkennende gesprekken te hebben gevoerd met de beurs in Frankfurt. Daaruit concludeerde Euronext dat het een belangrijk verschil van mening heeft met Deutsche Börse over de gewenste bedrijfsvoering. Zo heeft de Duitse beurs onder meer, anders dan Euronext, geen gescheiden bedrijven voor derivatenhandel, transactieafwikkeling en het bewaren van effecten.

Enkele grootaandeelhouders van Euronext dringen sinds vorig jaar aan op een fusie met de beurs in Frankfurt, terwijl Euronext zelf een samengaan prefereert met de Britse beurs London Stock Exchange. Daartoe wacht Euronext onderzoek af door de Britse mededingingsautoriteit, die zo'n fusie moet goedkeuren. Een beslissing daarover wordt eind deze maand verwacht.

Euronext maakte verder bekend dat het bedrijfsresultaat over 2005 aanzienlijk hoger uitkomt dan eerder verwacht: rond de 330 miljoen euro. De omzet nam vorig jaar toe tot een recordhoogte van 962 miljoen euro. De definitieve jaarcijfers over 2005 maakt Euronext op 14 maart bekend.