Eenzame piekeraars aan het bord

Voor het maken van de cijfer-puzzel sudoku hoef je niet te kunnen rekenen. De puzzel bestaat uit een diagram van 9 bij 9 hokjes, dat is onderverdeeld in 9 vakken van 3x3 hokjes. In die hokjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 zo worden ingevuld dat in elke rij, elke kolom en elk 3x3-vak elk cijfer één keer voorkomt. Bij een goed ontworpen puzzel zorgt een aantal van tevoren ingevulde cijfers dat in de overige hokjes maar één juist cijfer kan komen. Sudoku mag een rage genoemd worden.

Sudoku, het bordspel (Foto's Jaime Halegua) Halegua, Jaime

Toen bij ons op zondagmorgen drie van de vier gezinsleden al bij de croissants zwijgend sudoku's invulden, wist ik dat er iets bijzonders aan de hand was. Zelfs de skoebidoe-rage had bij ons niet zo hard toegeslagen.

    • Hendrik Spiering