Dokter die je gezien móét hebben

De ziekenhuisserie Grey's Anatomy werd in de VS een onverwacht succes. In Nederland is de serie na vier afleveringen al populairder dan de hitserie Desperate Housewives. Waarom eigenlijk?

Bart Soepnel zag de ziekenhuisserie Grey's Anatomy voor het eerst in mei 2004, op een televisiebeurs in Los Angeles. Soepnel, directeur inkoop van mediaconcern SBS dat in Nederland eigenaar is van de zenders Net5, SBS6 en Veronica, was daar om nieuwe series en films te bestellen. Hij wist meteen dat hij Grey's Anatomy moest kopen.

Want een goede ziekenhuisserie scoort altijd, zegt Soepnel. 'Een ziekenhuis is een microcosmos met een grote mate van herkenbaarheid waar verhaaltechnisch alles aan de orde kan komen wat ons ook in het dagelijks leven overkomt.' Kijkers over de hele wereld kunnen zich inleven in de vader van het zieke kind, of de dochter van de moeder met Alzheimer. En de dilemma's over leven en dood die in ziekenhuizen spelen zijn 'spannend' om naar te kijken.

'Ga de geschiedenis maar na', zegt Soepnel, 'elke periode heeft wel een ziekenhuisserie die hot is' (St. Elsewhere, ER, Flying Doctors, red.). 'Het leek mij dat Grey's Anatomy de ziekenhuishit zou kunnen worden voor dít seizoen, omdat de hoofdpersonen jong zijn, tussen de 20 en 30 jaar, en dat spreekt (jonge) vrouwelijke kijkers aan.' Dat is de categorie die relatief het meeste televisie kijkt. En de serie verbindt volgens Soepnel ingrediënten van succesvolle voorgangers: 'De snelheid van ER gekoppeld aan de intermenselijke relaties in St. Elsewhere.' Daarbij komt dat de grootste ziekenhuis-hitserie tot nu toe, Emergency Room (ER), 'een beetje op zijn laatste benen loopt', zegt Soepnel. Korter gezegd: de tijd was rijp voor Grey's Anatomy.

Soepnel kreeg gelijk. Grey's Anatomy gaat over het leven van vijf co-assistenten en twee artsen in een ziekenhuis in Seattle. De serie begon op Net5 (de doelgroepzender voor vrouwen in de leeftijd van 20 tot 34 jaar) als tijdelijke vervanger van de succesvolle dramaserie Desperate Housewives waarvan de afleveringen even 'op' waren. Maar amper vier afleveringen oud is Grey's Anatomy al een groter succes bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 49 jaar dan Desperate Housewives ooit geweest is.

Datzelfde kunstje had de serie ook al in Amerika geflikt, voor het Amerikaanse netwerk ABC. Ook daar was hij ingezet als tijdelijke vervanger van een successerie (Boston Legal), maar ook daar scoort hij nu beter dan Boston Legal.

Volkomen onverwacht, zeggen kenners daar. Want Grey's Anatomy is eigenlijk niet zo bijzonder. De acteurs zijn vrij onbekend, en vrijwel allemaal tien jaar ouder dan de personages die ze spelen.

Maar ook verder is de serie niet erg geloofwaardig. De titel is een knipoog naar Gray's Anatomy, hét naslagwerk voor aankomende artsen, maar verder staat de serie ver van de (medische) werkelijkheid. De twee artsen in de serie hebben bijvoorbeeld meteen al een liefdesverhouding gekregen, ieder met een co-assistente.

Verder zijn de verhaallijnen vrij absurd. Zo zat er in de tweede aflevering al een 'klassiek' artsendilemma: zowel een verkrachter als zijn vrouwelijke slachtoffer moest door dezelfde arts behandeld worden.

Daarbij komt nog, zo schreven verschillende Amerikaanse kranten, dat de vijf co-assistenten in de serie 48 uur achter elkaar werken, wat in het echte artsenleven helemaal niet schijnt te mogen. En dan hebben ze daarnaast ook nog een bruisend sociaal en seksueel leven? 'Als ik dertig uur gewerkt heb, ga ik naar huis en slaap een hele dag', bromde een echte co-assistent in de Chicago Tribune.

Waar zit dan wél het geheim van de serie? Toch in de timing, de frisheid van de acteurs, zoals Bart Soepnel zegt? Of is het eenvoudiger en is het louter hoofdrolspeler Patrick Dempsey die vrouwen wereldwijd aan de buis kluistert. Dempsey loopt al járen vrij onopvallend mee in de showbizz, maar op zijn veertigste, in Grey's Anatomy, is hij ineens precies helemaal goed: sexy, talentvol én betrokken.

Eens in de zoveel tijd komt er een dokter voorbij die je gezien móet hebben. Eind jaren tachtig was het dokter Marc Klein Essink in Medisch Centrum West, halverwege de jaren negentig dokter George Clooney in Emergency Room . Wellicht is het eerste decennium van de nieuwe eeuw dat van dokter Patrick Dempsey van Grey's Anatomy? Misschien is het allemaal complexer. Maar het zóu kunnen.

    • Japke-d. Bouma