Dertien musea in race voor grote geldprijs

Dertien musea dingen mee naar een nieuwe prijs van de Mondriaanstichting. De prijs, een bedrag van 500.000 euro, is onlangs ingesteld om culturele diversiteit in musea voor moderne kunst te bevorderen.

Onder de musea bevinden zich het Van Abbe in Eindhoven, het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Het Domein in Sittard.

In totaal hebben de dertien musea negen plannen ingediend; negen musea (Gemeentemuseum Den Haag, Kröller-Müller, Bonnefanten, Boijmans van Beuningen, Van Abbe, Stedelijk, De Pont, Centraal Museum en Groninger Museum) dienden samen één plan in.

Uit de negen inzendingen zal een (deels) internationale, vierkoppige jury een shortlist van de vijf veelbelovendste plannen kiezen. Deze lijst wordt begin volgende maand bekendgemaakt. De uitverkoren musea krijgen zes weken om hun plannen uit te werken, eventueel met hulp uit Nederland en het buitenland.

Met de prijs hoopt de Mondriaanstichting aandacht te genereren voor 'onderwerpen, perspectieven en materiële uitingen van andere culturen'. Allochtonen gaan minder vaak naar het museum dan autochtonen, blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Zo bezocht 38 procent van de Nederlandse bevolking in 2003 een museum, terwijl dit onder Surinamers en Antillianen 28 procent was en onder Turken en Marokkanen 23 procent.

Directeur Gitta Luiten van de Mondriaanstichting is tevreden over de kwaliteit van de ingediende plannen. 'Er zijn veel verschilllende plannen ingediend, we hebben echt iets te kiezen'. Een aantal voorstellen behelst samenwerking met diverse (buitenlandse) organisaties, het aantrekken van nieuwe curatoren en het opzetten van een nieuwe programmering.

Museum Gouda wil 'kunstenaars, ontwerpers, theatermensen en muzikanten uitnodigen om erfgoed uit verschillende culturen en tijdperken te mixen', aldus directeur Ranti Tjan. De keuze voor méér dan beeldende kunst is heel bewust gemaakt, zegt hij. 'Samenwerking tussen disciplines leidt tot vernieuwing.' Ook wijst hij erop dat één op de vijf inwoners van Gouda allochtoon is.

Museum Boijmans Van Beuningen wil artists in residence aantrekken, 'als bruggenbouwers tussen kunst en bezoeker', aldus hoofd presentaties Rein Wolffs. 'Het museum wordt denktank. Discussiefora, events, tentoonstellingen - allerlei soorten activiteiten zijn denkbaar. Communicatie staat centraal.'