Crisis in Slowakije na ruzie over religie

Een ruzie over religie heeft de Slowaakse regering gisteren in een crisis gestort. Een van de coalitiepartners, de christen-democratische KDH, heeft zijn ministers uit het kabinet teruggetrokken.

Centraal in de ruzie staat een 'gewetensverdrag'. Dat geeft werknemers onder meer het recht om werk te weigeren op zondagen en het geeft artsen het recht om te weigeren voorbehoedsmiddelen voor te schrijven. Het verdrag moet deel gaan uitmaken van het in 2000 gesloten concordaat met het Vaticaan.

Maar volgens de sociaal-democratische premier Dzurinda is het 'niet goed voorbereid'. Hij zei eerder al dat zulke wetgeving voor hem onacceptabel is, omdat de scheiding van kerk en staat dreigt weg te vallen.

KDH-leider Pavol Hrusovsky meldde gisteren dat de KDH opstapt. Hij is ook boos op Dzurinda's SDKU omdat die partij kritiek had op de KDH-minister die destijds over het concordaat met het Vaticaan heeft onderhandeld. Volgens de sociaal-democraten heeft die minister de regering toen onvoldoende geraadpleegd.

Dzurinda regeert dankzij de steun van niet-partijgebonden parlementariërs al twee jaar lang met een minderheidsregering. Zonder de KDH krimpt zijn minderheid in het 150 zetels tellende parlement van 68 naar 53 zetels. In september zijn nieuwe parlementsverkiezingen. De KDH heeft vandaag laten weten van plan te zijn een motie van wantrouwen tegen de regering te zullen steunen. Voor het wegsturen van de regering is een simpele meerderheid vereist.

Van de 5,4 miljoen Slowaken is tweederde katholiek.

Rectificatie / Gerectificeerd

Premier Dzurinda van Slowakije en zijn partij SDKU worden in het bericht Crisis in Slowakije na ruzie over religie (7 februari, pagina 4) sociaal-democratisch genoemd. De SDKU is een centrumrechtse partij.