'Combinatie farma en chemie wringt'

Waarom kiest Akzo Nobel voor afsplitsing van farmacie? Vier vragen aan Organon-topman Toon Wilderbeek.

Toon Wilderbeek Foto Akzo
Toon Wilderbeek Foto Akzo Akzo

Na jaren van druk op de top om een duidelijke koers te kiezen, maakte het management van Akzo Nobel vandaag bekend dat het bedrijf wordt gesplitst in chemie en farmacie. Farmacie wordt op termijn verkocht. Toon Wilderbeek, van huis uit dierenarts en afkomstig van Akzo's diergeneesmiddelenpoot Intervet, wordt bestuursvoorzitter van het nieuw te vormen bedrijf, Organon Biosciences.

Waarom heeft Akzo Nobel dit moment gekozen om het bedrijf te splitsen?

'Organon groeit na enkele jaren van teruglopende omzet weer. En, veel belangrijker nog, het bedrijf heeft een aantal producten in de laatste fase van klinisch onderzoek, zoals asenapine, tegen schizofrenie, en een middel tegen slaapstoornissen. Daar komt bij dat Intervet, de diergeneesmiddelentak van Organon, goed draait. Daarmee is de marktwaarde van Organon op dit moment duidelijk, iets waarvan de aandeelhouders profiteren als we deze poot naar de beurs brengen.'

Als het zo goed gaat met Organon, waarom verkoopt Akzo het dan?

'Omdat de combinatie van farmacie en chemie wringt. Beide activiteiten trekken verschillende soorten aandeelhouders aan. De belegger die geïnteresseerd is in farmacie schuwt het risico niet en gaat voor groei. De aandeelhouder die zijn geld steekt in chemie en verf zoekt meer zekerheid. Wat ook meespeelt, is dat Organon met een omzet van 3,5 miljard euro veel kleiner is dan de twee andere divisies, die samen 9,5 miljard euro omzetten. Ook het managen van twee typen bedrijven is soms lastig. Zo zijn chemie en verf veel cyclischer dan de farmaciedivisie.'

Waarom stapt Akzo Nobel uit de snelgroeiende markt voor gezondheidszorg?

'Organon kan zich in zelfstandige vorm juist beter richten op de gezondheidszorg. Vanuit Akzo is er altijd minder feeling geweest voor farmacie.'

Organon lijkt zich te herstellen na enkele moeilijke jaren. Verwacht u dat dat herstel zich doorzet?

'Organon staat er nu goed voor. Dit jaar komen Livial, een middel tegen overgangsklachten, en het anticonceptiemiddel Implanon op de Amerikaanse markt, als we daarvoor toestemming krijgen van de toezichthouder. Verder hebben we veel producten in een vergevorderd stadium van onderzoek. Ik zie veel mogelijkheden voor nieuwe producten.'

    • Friederike de Raat