Code journalistiek is een 'canard'

'Een canard'. Zo typeerde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen een voorstel dat in Den Haag en Brussel voor opwinding heeft gezorgd.

Minister Bot (ook Buitenlandse Zaken, CDA) reageerde er gisteren op bij de NOS. GroenLinks-aanvoerster Femke Halsema zou er vanmiddag kritische vragen over stellen aan premier Balkenende (CDA). Diverse Europarlementariërs, zoals Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), spraken er hun afkeuring over uit. Maar het object van de afkeuring blijkt bij nader inzien niet te bestaan.

De politici reageerden op berichten als zou er een Europees voorstel in de maak zijn voor een gedragscode voor journalisten. Dit naar aanleiding van de Deense cartoonrel. De Europese Commissie zou samen met mediaorganisaties 'werken aan een gedragscode voor de media over onder meer religie', zoals het ANP vrijdag meldde. Daarin zouden aanbevelingen komen om problemen zoals met de cartoons over de profeet Mohammed te voorkomen.

Een fout bericht, zegt niet alleen Buitenlandse Zaken nu, maar ook de woordvoerder van Europees Commissaris Frattini. 'De indruk wordt hier gewekt dat Europa de journalistiek iets zou willen opleggen bij het schrijven over religie naar aanleiding van de Deense cartoonzaak. Niets is minder waar.'' Wat volgens hem wel klopt, is dat september vorig jaar de Commissie mediaorganisaties heeft uitgenodigd voor een rondetafelconferentie in mei. 'Die moet gaan over de soms ongewilde rol die media spelen bij de recrutering van radicale islamieten voor de jihad.' De Commissie wierp volgens hem de vraag op in hoeverre media bij hun aandacht voor die radicale islamieten de strijd tegen terroristen bemoeilijken. 'Wij hebben daarbij nooit gedacht aan regulering van de media in de verslaggeving over religie, alleen aan zelfregulering bij berichtgeving over terreur.'

ANP-verslaggever Van Nierop, auteur van het bericht dat voor de opwinding zorgde, blijft bij zijn tekst. 'Een gedragscode impliceert al zelfregulering, en de woordvoerder van Frattini had het wel degelijk over religie.'

Op www.nrc.nl/welblogeuropa staat het oorspronkelijke ANP-bericht.

Rectificatie / Gerectificeerd

De ANP-verslaggever uit het artikel Code journalistiek is een 'canard' (7 februari, pagina 3) heet niet Van Nierop, maar Van Lierop.