Brievenbus wordt oranje

Na 92 jaar verdwijnt hij van de Nederlandse straten: de rode brievenbus. Tot 2010 worden alle ruim 20.000 rode bussen vervangen door oranje exemplaren.

Adelborsten van de marine presenteerden gisteren in Den Helder de eerste oranje brievenbus met militaire eer. Foto Martin Mooij Den Helder, 6 februari 2006. Nieuwe brievenbus met militaire eer gepresenteerd. De nieuwe oranje brievenbus van TPG post werd vandaag bij het KIM (Koninklijk instituut voor de Marine) met militaire eer gepresenteerd.foto Martin Mooij Mooij, Martin

Reden van de wijziging is dat postbedrijf TPG Post in oktober zijn naam verandert in TNT Post. De TPG-groep veranderde vorig jaar officieel in TNT en is als post- en logistiekconcern actief in meer dan 200 landen. Het postconcern wil uniformiteit uitstralen door de kleur van de brievenbussen in Nederland aan te passen aan de kleur van de huisstijl - oranje.

De operatie begon gisteren in Den Helder, waar adelborsten van het Koninklijk instituut voor de marine de eerste oranje brievenbus overhandigden aan loco-burgemeester G. Faber, volgens een woordvoerder van TNT om de presentatie 'een internationaal tintje te geven'. Tot eind 2008 zullen jaarlijks meer dan 4.000 oranje brievenbussen worden neergezet. Oude bussen krijgen na komende zomer een sticker met het logo van TNT Post. In 2009 en 2010 worden de meer dan 5.000 nieuwe, rode bussen vervangen die TPG sinds 2003 heeft neergezet.