Bond hoort Belgische profspelers

De Belgische voetbalbond KBVB gaat de veertien spelers, trainers en belanghebbenden ondervragen die zondag in een documentaire van de Vlaamse publieke omroep VRT werden genoemd in een grote corruptiezaak rond de Chinese gokmaffia.

Justitie in Brussel vroeg de KBVB dat eerder nog niet te doen, maar bondsvoorzitter Jan Peeters wil daar nu wel toe overgaan om de eigen verjaringstermijn van drie jaar voor omkoopzaken niet voorbij te laten gaan.

De VRT stelde zondag geen overtuigende bewijzen te hebben, maar is er wel van 'overtuigd' op grond van verklaringen van diverse personen dat de veertien betrokken zijn bij wedstrijdvervalsing. Zo zijn vier spelers van eerste-klasseclub La Louvière genoemd, evenals doelman Cliff Mardulier van Lierse SK en diens vroegere trainer Paul Put.

Deze laatste heeft zijn advocaat gisteren meteen een klacht in laten dienen tegen de omroep. Datzelfde deden advocaat Laurent Denis en manager Chris Benoit namens La Louvière. Ook de eveneens genoemde trainer van FC Brussels Albert Cartier, voormalig oefenmeester van La Louvière, overweegt een klacht. Lierse SK zal Mardulier zo snel mogelijk ondervragen. Alle genoemde personen ontkennen overigens elke betrokkenheid bij omkoping door de Chinese zakenman Zhuyen Ye, die volgens de VRT een stroman zou zijn van de gokmaffia.

In China worden vaak enorme bedragen ingezet op redelijk onbelangrijke Belgische voetbalwedstrijden. Daarbij zou het in het lopende voetbalseizoen zijn gegaan om zes wedstrijden van La Louvière, dat overigens in 1976 wegens een omkoopzaak werd gedegradeerd naar de tweede klasse in België.

Burgemeester Taminiaux van La Louvière en diverse supportersclubs hekelden gisteren dat hun club en de naam van de gemeente door het slijk wordt gehaald zonder dat daarvoor bewijzen voorhanden zijn. (ANP, Belga)