'Arcelor wil bod doen op US Steel'

De beurskoers van US Steel is gisteren op een overigens vlak Wall Street met 6,3 procent gestegen na berichten dat Arcelor het grootste Amerikaanse staalconcern wil overnemen.

Volgens de Frankfurter Algemeine Zeitung, die gisteren het bericht bracht, zou Arcelor met de koop van het met schulden beladen US Steel zich Mittal Steel van het lijf kunnen houden. Arcelor plus US Steel zou voor Mittal onaantrekkelijk zijn. Een woordvoerder van Arcelor in Parijs wilde vanmorgen 'geen commentaar' geven.

Tussen de nummer één en twee in de wereld is een felle strijd gaande sinds Mittal Steel vorige week op Arcelor een vijandig overnamebod uitbracht van 18,6 miljard euro, een bod dat op grote weerstand is gestuit bij het management van Arcelor.

Volgens de Duitse krant zou van een toenadering door Arcelor van Nucor, de nummer twee in de VS, door Arcelor zijn afgezien omdat Nucor, dat financieel gezonder is dan US Steel, te duur zou zijn.

Een overname van US Steel door Arcelor zou volgens analisten bovendien de Amerikaanse kartelautoriteiten ertoe kunnen bewegen een eventuele overname van Arcelor plus US Steel door Mittal Steel af te keuren wegens verstoring van de concurrentieverhoudingen op de Amerikaanse staalmarkt. Mittal is al marktleider op de Amerikaane markt, Arcelor heeft er weinig belangen.

US Steel maakte in 2005 een omzet van omgerekend 11,6 miljard euro en een winst van 757 miljoen euro. De schuld bedraagt met ruim 5 miljard euro zo'n tweederde van het balanstotaal. Arcelor behaalde in 2004 een omzet van 30 miljard euro en een winst van 2,3 miljard euro en had toen een schuld van 2,5 miljard euro op een balanstotaal van 31 miljard euro.

Het charmeoffensief dat de top van Mittal Steel sinds zijn bod op Arcelor richting Europese regeringen opende, bracht Mittal gisteren naar Brussel. Daar bepleitte het concern zijn zaak bij de regeringsleiders van België, Wallonië en Vlaanderen, die eerder die dag de top van Arcelor hadden ontvangen die zijn zaak bepleitte. België zegt nog aldoor een puur zakelijk standpunt in te nemen, terwijl de regeringen van Luxemburg, Frankrijk en Spanje, waar Arcelor ook vestigingen heeft, het bod van Mittal afkeuren dan wel de aandeelhouders het bod ontraden.