Alternatief genezer vond tumor in borst niet

Actrice Sylvia Millecam raadpleegde alternatieve genezers over haar borstkanker. De Inspectie concludeert dat zij is misleid. Drie artsen stonden vandaag bij het medisch tuchtcollege terecht.

,,Alle keren dat wij bij dokter Broekhuyse zijn geweest, heeft hij gezegd dat hij geen kanker kon vinden', verklaart Nol Willemsen, de vriend van de aan borstkanker overleden Sylvia Millecam. De genezers die haar behandelden staan vandaag voor het Medisch Tuchtcollege in Amsterdam. De actrice heeft tot het einde toe gedacht dat zij een bacteriële ontsteking in haar borst had. Dit was namelijk de conclusie die alternatief genezer René Broekhuyse trok. De Inspectie voor de Gezondheidszorg meent dat Millecam is misleid.

De Haarzuilense arts Broekhuyse behandelde Millecam tussen september 2000 en mei 2001. Uit het inspectierapport, dat in 2004 naar buiten kwam, blijkt dat hij zich niet aan het protocol heeft gehouden. Millecams handtekening ontbreekt op het formulier dat toestemming verleent om haar op de alternatieve manier te behandelen. Uit forensisch onderzoek blijkt dat de patiëntenkaart pas na de dood van Millecam op 20 augustus 2001 is ingevuld, namelijk na 21 januari 2002.

Broekhuyse maakte zich hierover tijdens het verhoor bij het medisch tuchtcollege boos. 'Ik mag zelf weten wat ik met mijn kaart doe. Er stonden werkaantekeningen op die kaart, daarom heb ik de kaart overgeschreven en deze aantekeningen weggelaten', reageerde de arts geërgerd. In 1996 kwam Broekhuyse al in opspraak, toen hij door het Gerechtshof in Amsterdam voor zes maanden werd geschorst. Hij had bij twee patiënten een hersentumor vastgesteld aan de hand van een vegetatieve flextest waarbij de weerstand van de huid wordt gemeten. Onderzoek door reguliere artsen wees dit niet uit en Broekhuyse had onrust gezaaid, aldus de gezondheidsinspectie. Ook schreef hij verkeerde en niet-geregistreerde medicijnen voor.

Het gebruik van niet-geregistreerde medicijnen kwam ook vandaag naar voren. De medicijnen die Broekhuyse aan Millecam gaf, zijn niet officieel erkend, aldus de inspectie. 'Hij heeft niet veel geleerd van zijn vorige zaak', zo sprak een woordvoerder van de inspectie.

Dat Millecam bij alternatieve genezers aanklopte, kwam voort uit angst voor een chemokuur. De actrice zag chemotherapie als een ziekte op zich. Millecam's oma en diens zus hadden ook borstkanker. De zus heeft een chemokuur ondergaan en stierf twee jaar later. Haar oma weigerde dit en leefde nog tien jaar. Millecam bracht in september 1999 dan ook een bezoek aan Jos Koonen, arts en alternatieve genezer. De arts uit Millingen aan de Rijn kende de actrice al tien jaar, omdat zij in zijn praktijk darmspoelingen had ondergaan. Millecam en het echtpaar Koonen zijn in die periode goede vrienden geworden. Ook Koonen stond vanmiddag terecht voor het medisch tuchtcollege.

Haar huisarts Joost Kist had toen al een tumor van één à anderhalve centimeter ontdekt. Koonen onderzocht met elektroacupunctuur haar lichaam op een afwijking, maar kon niets vinden. De meting was onbetrouwbaar vanwege de borstimplantaten die Millecam in 1991 had laten inbrengen. Dit zegt Koonen ook aan de actrice te hebben meegedeeld, maar volgens hem moet zijn opmerking niets te kunnen vinden aanleiding voor haar zijn geweest om te geloven dat er ook niets aan de hand was.

In mei 2000 bezoekt Millecam opnieuw haar huisarts, die haar meteen doorstuurt naar het Kennemer Gasthuis. De uitslag van dit onderzoek bevestigt het vermoeden van borstkanker. De tumor is inmiddels vier centimeter groot. Behandeling is alleen nog mogelijk met een chemokuur.

Millecam raadpleegt medium Jomanda, die zegt geen kanker te zien. Zij brengt de actrice in contact met internist en natuurgeneeskundige Erik Dankmeijer uit Bunnik en paragnost Anne Alons. Dankmeijer staat vandaag ook terecht. In zijn praktijk groeit het geloof dat er geen sprake is van borstkanker, maar van een bacteriële infectie, ontstaan door de borstimplantaten.

Vanaf mei 2001 verbleef Millecam een paar dagen in de week bij de familie Koonen, waar zij ook met een magneetveldapparaat werd behandeld. Millecam wilde niet naar het ziekenhuis en hoopte op een spirituele operatie.

Maar deze bleef uit. Nol Willemsen, de vriend van Millecam, verklaart tijdens het tuchtcollege dat Koonen erkende dat Millecam kanker had, maar hij beloofde haar te helpen. 'Ook zijn behandeling hielp uiteindelijk niet. We hielden vast aan de belofte dat hij ons zou helpen, dat was het enige lichtpuntje.'

Huisarts Gradus Janssen bezocht Millecam in augustus en concludeerde borstkanker in een vergevorderd stadium. De actrice zou volgens het boek 'Sylvia Millecam op gevoel' van Netwerk-journalist Alje Kamphuis hebben gereageerd met: 'Misschien heb ik toch de verkeerde keuze gemaakt.'

Drie dagen voor haar dood is zij alsnog naar het Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen opgenomen. Daar is zij overleden.

    • Anneke Polak