Akzo zet divisie farmacie apart

Akzo Nobel splitst zijn chemie- en farmacie-activiteiten in twee zelfstandige bedrijven. Het concern zal de farmacie-activiteiten over twee tot drie jaar volledig afstoten. Dat heeft Akzo Nobel vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over 2005 bekendgemaakt.

Akzo Nobel brengt eerst een minderheidsbelang in het nieuwe farmaceutische concern, dat de naam Organon Biosciences krijgt, naar de beurs in Amsterdam.

Volgens bestuursvoorzitter Hans Wijers kan het management zich door het creëren van twee onafhankelijke ondernemingen beter concentreren op de afzonderlijke activiteiten, die weinig met elkaar gemeen hebben.

Akzo Nobel (nu nog 62.000 werknemers, na de splitsing 42.000) wil zich over enkele jaren volledig concentreren op verf, waarin het bedrijf wereldmarktleider is, en chemicaliën. De afgelopen twee jaar heeft Akzo fors geïnvesteerd in de verfdivisie en diverse productielocaties in het Verre Oosten geopend. Het nieuwe Akzo Nobel zal zijn omzet voor 60 procent halen uit verf en voor 40 procent uit chemie.

Organon Biosciences (ruim 19.000 werknemers) zal bestaan uit farmaciebedrijf Organon (dat onder meer anticonceptiemiddelen maakt), diergeneesmiddelenbedrijf Intervet en het in 2003 opgezette Nobilon (vaccins). Van de divisie is Organon met 70 procent van de omzet verreweg het belangrijkste onderdeel.

'De toekomst van Organon Biosciences ziet er veelbelovend uit', zegt Toon Wilderbeek, lid van de raad van bestuur van Akzo Nobel en de beoogde nieuwe topman van Organon Biosciences. De farmacie-activiteiten zijn op weg naar sterke winstgevendheid, aldus Wilderbeek, en er zijn nieuwe producten in voorbereiding.

Akzo Nobel rapporteerde vanmorgen een lichte stijging van de nettowinst tot 961 miljoen euro. Alle onderdelen droegen bij de aan de omzetgroei van 6 procent tot 13 miljard euro. Het aandeel Akzo Nobel steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs met ruim 6 procent tot 42,93 euro.

Akzo Nobel: pagina 15