www.nrc.nl

Leesclub. De leesclub van NRC Handelsblad is aan een tweede reeks boeken begonnen. Op de website al het eerste stuk over het eerste boek, Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer. 'Menige schrijverscarrière is geremd door een succesrijk eerste boek', schrijft Pieter Steinz. 'De Tweede Roman kan werken als een onneembare horde of zelfs een directe afslag naar het writer's block. (...) Zo niet bij Jonathan Safran Foer. De 28-jarige Amerikaanse schrijver, die in 2002 overrompelend debuteerde, kwam vorig jaar met een sprankelend geschreven roman over een vroegwijs jongetje in het New York van na 9/11.' Lees en reageer op www. nrc.nl/leesclub.

Taal. In de rubriek WoordHoek van Ewoud Sanders vandaag uitdrukkingen over de vergelijking van mens en bouwwerk. 'Reeds in het Hooglied, dat is geschreven in een tijd dat hier voornamelijk plaggenhutten stonden, lezen we onder meer over een 'hals als de toren van David, die in ringen is gebouwd' en over 'borsten als torens'.

'Van later datum is er meer, veel meer, dat hier is samengebracht in een extra grote WoordHoek, waarin de inzendingen van ruim tweehonderd lezers zijn verwerkt. Niet alle knekelhuizen, onderdeurtjes, gratenpakhuizen, benenpakhuizen en nichten als kathedralen pasten erin, maar voorzover bekend, is dit de compleetste verzameling tot nu toe.'