Voetbal en jazz

Hij noemde de immense transferbedragen en afkoopsommen in de voetbalwereld 'bezopen'. Drie ton voor een middelmatige verdediger: 'Gekkenwerk.' Maar hij bekende dat hij aan dat soort praktijken meedeed, en er een bijzonder goede boterham aan verdiende. Gisterochtend overleed spelersmakelaar Ton van Dalen (60) in een ziekenhuis in Enschede, nadat hij vrijdagavond was getroffen door een hartinfarct.

Dat gebeurde in Sociëteit De Tor, waar hij met vrienden een jazzconcert bijwoonde. Jazz - in zijn Enschedese appartement staan kasten met meer dan duizend jazz-cd's - en voetbal waren zijn passies.

Levensgenieter Van Dalen, wiens vader voorzitter was van Sportclub Enschede en bestuurslid van de KNVB, was als twintiger sportredacteur bij de Twentsche Courant, waar hij vaste verslaggever was voor de duels van FC Twente en Oranje.

In de jaren zeventig was hij tien jaar manager van FC Twente. In die tijd zag Van Dalen tot zijn grote verdriet topspelers uit Enschede vertrekken omdat ze niet meer te betalen waren. Een van hen was Arnold Mühren, die naar Ipswich Town verhuisde. Bij die transfer (1978) speelde Van Dalen een belangrijke rol, zegt deTwentse journalist Albert Geesing. 'Trainer Bobby Robson van Ipswich had een blind vertrouwen in het advies dat Van Dalen over Mühren gaf. Ipswich betaalde vervolgens 533 duizend gulden voor de middenvelder.'

De kettingrokende zwaargewicht Van Dalen was na zijn dienstverband bij FC Twente nog een tijd manager bij FC Groningen. Vervolgens werd hij zaakwaarnemer. De laatste jaren runde hij samen met Henk van Ginkel een voetbalmakelaarskantoor. Dat was de opvolger van het verkochte World Soccer Consultants, dat Van Dalen met Van Ginkel en Bob Maaskant leidde.

De grootste transactie die hij begeleidde was die van Jaap Stam, van Manchester United naar Lazio Roma in 2001. De als betrouwbaar bekend staande Van Dalen en Van Ginkel stonden Stam onlangs ook terzijde bij de transfer van AC Milan naar Ajax.

Van Dalen wordt donderdag in Enschede begraven. Gisteren hielden spelers en publiek bij FC Twente-FC Utrecht een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overledene.

    • Guido de Vries