Verdonk beticht Kosovaarse scholiere van fraude

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft een scholiere uit Winterswijk die zij wil uitzetten, via een woordvoerder beschuldigd van 'misbruik van regels en mogelijk fraude' in haar pogingen een verblijfsvergunning te krijgen.

Volgens de woordvoerder van Verdonk zijn de medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 'in een kwaad daglicht gesteld' en ondervind

De uitzetting van de 18-jarige Taida Pasic is uitgegroeid tot een nationale kwestie, nadat het meisje uit de klas werd ontboden op het politiebureau. Pasic moet het land verlaten nadat een verzoek om een tijdelijke verblijfsvergunning was afgewezen. Ze kan daardoor haar vwo-opleiding in Winterswijk niet voltooien.

De beschuldiging aan het adres van het meisje werd gisteren gemeld in De Telegraaf. Volgens juristen is het ongebruikelijk dat een minister informatie uit dossiers van individuele zaken openbaar maakt, terwijl de zaak nog onder de rechter is.

Verdonk liet in maart vorig jaar in reactie op protesten tegen haar beleid weten dat zij indien nodig informatie uit dossiers openbaar zou maken met als doel 'een evenwichtiger beeld en weergave van de feiten'.

Het Kosovaarse gezin Pasic, dat sinds 1999 in Nederland verbleef, vertrok na het afwijzen van een verblijfsvergunning in januari vorig jaar vrijwillig naar Bosnië, volgens Verdonk met een premie van 7.000 euro. Het meisje keerde in juni op een toeristenvisum terug om haar vwo-opleiding te vervolgen. Dat is strijdig met de regels, aldus Verdonk.

Volgens haar advocaat is het meisje pas naar school gegaan, nadat ze opnieuw een verblijfsvergunning had aangevraagd. De rechter bepaalde vrijdag dat de IND eerder onzorgvuldig is geweest bij de afwijzing van de verblijfsvergunning.

staatsrecht:pagina 3

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Verdonk beticht Kosovaarse scholiere van fraude (6 februari, pagina 1) stond een onvoltooide zin. Die had moeten luiden: Volgens de woordvoerder van Verdonk zijn de medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 'in een kwaad daglicht gesteld' en ondervinden ze er in hun werk last van.