Veel rood, geel en discussie op de voetbalvelden

Scheidsrechters drukten dit weekeinde hun stempel op de voetbalwedstrijden in de eredivisie. Vijf rode kaarten en tientallen gele.

Het leek alsof het was afgesproken. De scheidsrechters die waren gepasseerd voor de topper Feyenoord-Ajax vroegen in het weekeinde ook de nodige aandacht. Door een stroom rode en gele kaarten, een handvol penalty's en een niet toegekend geldig doelpunt lukte dat aardig.

Het record van acht rode kaarten werd niet verbeterd, maar het gebeurt niet vaak dat vijf spelers in één weekeinde het veld worden uitgestuurd. En geen enkele rode kaart was onterecht.

Gregoor van Dijk zorgde er met twee stevige overtredingen voor dat Roda JC zaterdag de uitwedstrijd tegen PSV met tien man moest afsluiten. De sterk spelende Limburgers waren direct in de beginfase op een verrassende voorsprong gekomen van 2-0 en trachtten die met hard spel zo lang mogelijk vast te houden. Jan Vennegoor of Hesselink trok met twee doelpunten de stand desondanks gelijk. Een half uur voor tijd moest Van Dijk van scheidsrechter Dick van Egmond vertrekken, drie minuten later maakte de jonge Ismaïl Aissati het beslissende doelpunt (3-2).

Van Egmond gaf PSV ook nog een strafschop na onnodig hands van Vincent Lachambre. Een vergelijkbaar vergrijp van Vennegoor bleef echter onbestraft, waardoor Roda de voorsprong naar 3-1 had kunnen uitbouwen.

Rood, na tweemaal geel, kreeg zaterdag ook NAC-verdediger Timothy de Rijck. De jonge huurling van Feyenoord kreeg zijn tweede kaart kort voor rust nadat de Belg een fraaie schwalbe had uitgevoerd. Het was een streep door de rekening van trainer Cees Lok, want in het duel met concurrent Sparta had hij graag afstand willen nemen van de Rotterdamse voetbalclub. De rode kaart zorgde ervoor dat Sparta (14de plaats) en NAC (15de) doelpuntloos in evenwicht bleven.

Daarmee kreeg Sparta te weinig, want Jason Oost had met een afstandsschot wel degelijk een doelpunt gemaakt, maar Ruud Bossen moest na afloop constateren dat alleen met televisiecamera's te zien was dat de bal via de onderkant van de lat de lijn had gepasseerd.

Tien spelers van RKC moesten het gisteren afleggen tegen NEC. En de club uit Waalwijk was al verzwakt door het tussentijdse vertrek van Rick Hoogendorp naar het Duitse Wolfsburg. Verder ontbraken ook de aanvallers Maarten Martens (geblesseerd) en Hans van de Haar (ziek).

Het was een verdediger, aanvoerder Ramon van Haaren, die wegens opzettelijk hands op de doellijn een rode kaart kreeg: de1-0 werd door NEC vervolgens omgebogen in 1-3, ondanks het missen van een strafschop door de Engelse huurling David Jones.

De rode kaart voor Heracles-keeper Martin Pieckenhagen beïnvloedde het scoreverloop helemaal niet. De Duitser kreeg de kaart pas na het slotsignaal, nadat hij ter afscheid Danny Buijs van Groningen een klapje in het gezicht had gegeven. Eerder was Buijs in de in 0-0 geëindigde wedstrijd hard ingekomen op de keeper. Geen excuus vond scheidsrechter Tom van Sichem en gaf Pieckenhagen alsnog rood.

Ook aan Remco van der Schaaf van Vitesse werd een rode kaart uitgereikt. De middenvelder greep Joris Mathijsen letterlijk naar de keel. Ondanks de numerieke meerderheid die thuisclub AZ vervolgens in de laatste tien minuten kreeg, bleef de stand gelijk: 1-1.

Bij Heerenveen tegen ADO Den Haag werd de wedstrijd 'gewoon' met 22 spelers afgesloten. Dat was maar goed ook, want door tussentijdse transfers zijn beide ploegen al gehandicapt genoeg. De Friese ploeg raakte de spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras kwijt en gisteren werd de doelpuntenproductie (3-0) volledig door de Deen Lasse Nilsson overgenomen.

ADO kan het de komende weken nog zwaar krijgen, want de Haagse ploeg heeft met het vertrek van Jan-Paul Saeijs (naar Roda) en Tommie van der Leegte (Wolfsburg) kwalitatief veel moeten inleveren. Het verlies voor het als zestiende geklasseerde ADO is des te pijnlijker omdat de meeste concurrenten voor een plaats in de nacompetitie punten pakten: Willem II (nummer zeventien) bijvoorbeeld won vrijdag al van RBC, mede dankzij een penalty als gevolg van een onbeholpen actie van Robert Molenaar.

De vorige week bij FC Twente vertrokken trainer Rini Coolen werd gisteren vervangen door diens assistent Jan van Staa. Hij mocht tegen FC Utrecht, waar hij als speler actief is geweest, zijn debuut maken als eindverantwoordelijke. De wedstrijd leek op 0-0 uit te lopen totdat Kennedy Bakircioglu twintig minuten voor tijd de score opende. FC Twente won het duel toch nog ruim met 3-0. Scheidsrechter Pieter Vink hoefde slechts drie gele kaarten uit te delen, waardoor het weekend-totaal op 42 kwam.

    • Erik van der Walle