Veel doden bij aanslagen in Baluchistan

Bij geweld van vermoedelijk rebellerende stamleden zijn het afgelopen weekeinde in het Zuidwest-Pakistaanse Baluchistan zeker 21 doden gevallen. De drie incidenten vormden de bloedigste aanslagen in maanden in de onrustige provincie.

Zaterdag werd de plaats Sui, waar Pakistans grootste gasvoorraden liggen, bestookt met ruim honderd raketten. Zes burgers en twee militairen kwamen om, zestien huizen raakten beschadigd. Volgens een hoge regionale ambtenaar vielen er negen gewonden. De ambtenaar weet de aanval aan de 'schoften', de term die overheidsfunctionarissen in de regio gebruiken voor de stamleden die al decennia lang strijden voor autonomie en meer zeggenschap over de gas- en olievoorraden.

De aanval op Sui volgde op een nacht van raketvuur op een paramilitaire basis in de nabijgelegen plaats Dera Bugti, 450 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Quetta. De basis moet de werknemers van het staatsgasbedrijf OGDCL beveiligen, dat het nabijgelegen Loti-gasveld beheert. Een soldaat raakte gewond. Een gaspijpleiding en een waterleiding buiten Dera Bugti werden opgeblazen.

Gisteren doode een tijdbom dertien van de vijftig passagiers in een bus die op weg was van Quetta naar Lahore. 'Het was een zeer zware explosie', meldde een passagier, die getroffen werd door de afgerukte hand van een medepassagier, vanuit een ziekenhuis in Quetta. Hij was een van de twintig gewonden. De achterste helft van de bus werd volledig vernietigd. De politie verhoort de buschauffeur en de manager van de vervoersmaatschappij in de hoop compositietekeningen van de verdachten te kunnen maken. Niemand heeft de aanslagen opgeëist. Gisteravond en vanmorgen zijn elf verdachten van andere aanslagen in Baluchistan gearresteerd in Quetta.

De opleving van het geweld volgt op een oproep van president Musharraf, vrijdag, aan de rebellerende stamhoofden om hun milities te ontbinden. 'We zullen hen niet laten floreren en de regering uitdagen', sprak Musharraf, zonder concrete maatregelen aan te kondigen.

Na raketaanvallen in december vorig jaar begon het leger een grootschalige zoektocht naar de rebellen. Op 14 december vuurden rebellen raketten af op de plaats Kohlu toen Musharraf daar een bezoek bracht. Dat bezoek viel samen met de aankondiging van de privatisering van twee gasbedrijven. De minister van Binnenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat militaire acties zullen worden uitgebreid als er meer aanslagen volgen.