Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor het toneelstuk van de theatergroep De Kern, dat een ander licht op de pacifistische denkbeelden van koningin Juliana werpt. Tevens een reportage over de nieuwe film Het Zwijgen, waarin maar liefst drie moorden worden behandeld die in 1927 op de Drentse hei werden gepleegd. Ned.2, 18.20-18.50

Netwerk. Reportage uit Rotterdam, waarin de vraag aan de orde komt of de gemeentelijke bestuurders van CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam hun belofte van vier jaar geleden over meer veiligheid op straat zijn nagekomen. Burgers konden de bestuurders hierop afrekenen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de cartoonkwestie, met reacties uit Denemarken en de Arabische wereld. Verder de spreekbeurt van VVD-fractievoorzitterJozias van Aartsen in Rotterdam in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

De toekomst. In deze vijfde aflevering gaat het over het bouwen in Nederland en de vraag wat er gebeurt als particulieren en projectontwikkelaars, niet gehinderd door overheid en welstandscommissie, grotere vrijheden krijgen. Ned.3, 19.45-20.20u.

Around the world in 80 treasures. Presentator Dan Cruickshank zoekt in het binnenland van Australië enorme termietenheuvels, eetbare mieren en erotische rotsschilderingen. Ook gaat hij naar Indonesië, waar hij een rituele marathonbegrafenis bijwoont. BBC2, 20.30-21.00u.

Wettlauf zum Mond: Die Apollo-Mission. Slot van een gedramatiseerde serie over de ontwikkeling van de ruimtevaart. Zowel het ruimtevaartprogramma van Amerika als dat van de Sovjet-Unie ondervindt tegenslag. Desalniettemin slagen de Amerikanen er in 1969 in om als eerste een man op de maan te krijgen, Neil Armstrong. ARD, 21.00-21.45u.

Dokument: De nalatenschap. Eerste aflevering van de herhaling van het vierluik waarin Frans Bromet families volgt die het huis van hun ouders opruimen. Vanavond met de dochters van mevrouw Antoons, die naar een verzorgingshuis moet omdat zij lichamelijk en geestelijk hard achteruitgaat. Ned.1, 22.55-23.40u.

BNN Docu: Pijn. Portret van vechtster Caby Ballantine en haar moeder Sil. Caby draagt de naam van haar vader, een wereldkampioen, maar die is de grote afwezige in haar leven. En dat doet meer pijn dan de klappen die ze ontvangt in de ring. Ned.2, 23.30-24.00u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Oud-zangeres van de meidengroep Dolly Dot Angela Groothuizen praat over haar leven en haar carrière in de showbizz. Ook een gesprek over drugsverslaving op latere leeftijd en muziek van de groep Jam. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gasten zijn schrijfster Esther Gerritsen over de historische film Das Goebbels Experiment, die donderdag in première gaat en muzikant Paul de Munnik van Acda & De Munnik over de cd-box van Neerlands Hoop. Ned.3, 19.45-20.20u.

Je zal het maar hebben. In dit medisch programma praten onder anderen de 20-jarige Jasper, die vanaf zijn middel verlamd is, en de 28-jarige Martine, die één been heeft, over hun handicap. Ned.2, 21.45-22.25u.

informatief

16 Miljoen rechters. Vierde aflevering van een juridisch programma waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en het vonnis velt. Vanavond gaat het over de schrik van iedere vakantieganger: de douane vindt in je koffer pakketjes met drugs. En jij hebt de pakketjes er zéker niet in gestopt. Gasten zijn officier van justitie mr. Oebele Brouwer en advocaat mr. Jan Boone. Ned.3, 21.10-22.00u.

Balderdash and Piffle: The B words. Serie over de geschiedenis van Britse woorden gaat vanavond over de B en 31.045 andere Engelse woorden die met een b beginnen in de Oxford English Dictionary. De historie van het woord bingo wordt onderzocht en er wordt getracht na te gaan waar het denigrerende 'boffin' vandaan komt, waarmee wetenschappers soms worden aangeduid. BBC2, 22.00-22.50u.

Drama & Kunst

Casanova. Tweede aflevering van een 4-delig Engels kostuumdrama van Sheree Folkson naar de memoires van Giacomo Casanova. Casanova vraagt zijn grote liefde Henriette ten huwelijk, maar omdat hij geen geld heeft, geeft ze de voorkeur aan de rijke hertog Grimani. Casanova laat zich echter niet zomaar afschepen. Wanneer hem toevallig een grote erfenis in de schoot wordt geworpen, waagt hij opnieuw zijn kans. Met David Tennant, Peter O'Toole, Rose Byrne e.a. België 2 (Canvas), 22.05-22.55u.

Film 2006. Vanavond met o.a. actrice Gwyneth Paltrow over Proof, de Disney-hit Chicken Little en de strijd om de Best Animated Feature Oscar. BBC1, 0.05-0.35u,