Superbowl XL: geen oog voor bardame

De veertigste Super Bowl in Detroit kreeg als ondertitel 'XL' mee. 135 miljoen Amerikanen keken gisteren naar de finale van het American Football. De Steelers versloegen de Seahawks.

Bijna 20.000 geboekte hotelkamers, alleen al 135 miljoen televisiekijkers in de Verenigde Staten, een geschatte economische impact van 300 miljoen euro en reclamespots van 65.000 euro per seconde. Toch ging het gisteren in Detroit bij de veertigste Superbowl, de finale van het American Football-kampioenschap, in eerste instantie niet om geld verdienen, maar om de strijd tussen de Seattle Seahawks en de Pittsburgh Steelers.

Eerste kwart, Jake's Saloon

De bar in New York heeft platte tv-schermen en een lange bar waarvandaan de bezoekers omhoog kijken. 'Ik verveel me zo', zeurt een bardame die uitzonderlijk weinig aandacht krijgt. Vanavond is alles anders. Dit is een van Amerika's grootste sportevenementen.

De twee teams zijn aangesloten bij de NFL, de moederorganisatie met 32 teams in de competitie. Vlak nadat een van de Seahawks-spelers de bal in het verdedigingsgebied ('endzone') van de tegenstanders door zijn handen laat glippen, scoort het team uit Seattle. De bal wordt vanaf het veld tussen de palen van de tegenstander geschoten. Een field goal: 3-0.

Tweede kwart, ESPN Zone

Het hele tweede kwart staan de bezoekers van sportbar ESPN Zone op Times Square sprakeloos naar een van de 260 schermen te kijken. Een van hen blijft naar zijn draagbare dvd-speler kijken.

De teams zijn totaal verschillend. De Seahawks (eerste keer in de Super Bowl) staan erom bekend dat zij hun snelheid constant handhaven. 'We moeten proberen de ander te ontwrichten, het spel niet weg te geven', zei trainer Bill Cowher vooraf.

De Steelers, uit staalstad Pittsburgh, speelden al vijf keer eerder om de titel - en wonnen vier keer. De haast van de tegenstander is hen vreemd. Dit team is degelijk. Dat zie je terug in de manier waarop de club wordt bestuurd. Waar de Seahawks pas een paar jaar geleden werd gekocht door Paul Allen, met Bill Gates oprichter van Microsoft, is de club uit Pittsburgh al sinds 1933 in handen van dezelfde familie. De Rooneys geloven in stabiliteit. Daarom werd een tegenvallend seizoen trainer Bill Cowher in 2003 ook niet noodlottig. Twee jaar later, in zijn veertiende jaar als coach, leidde hij zijn team naar deze finale.

In dit tweede kwart fietst een Seahawk-speler zich warm op een hometrainer aan de zijlijn. Een van zijn tegenstanders vangt op dat moment de bal, wordt onderuit gehaald, landt met zijn hoofd op de lijn van de end-zone, maar met de bal aan de verkeerde kant. In de herhaling is zichtbaar dat hij de bal naar de andere kant van de lijn verplaatst: touchdown.

De scheidsrechter kent de Steelers zes punten toe, maar controleert na luid protest op televisieschermen zijn beslissing. Hij blijft erbij. En als beloning voor de touchdown mogen de Steelers een poging doen de bal tussen de palen te trappen. Score. Daarna krijgt Josh Brown van de Seahawks ook een kans te trappen, maar zijn bal gaat naast: 3-7.

Derde kwart, Obivia

'Halftime' in de met oranje belichting en luie stoelen uitgeruste lounge Obivia. Hier maken toeschouwers tegen betaling van 25 dollar weddenschappen met elkaar en zetten zij hun duizend dollar monopolygeld in op sportvragen. Tijdens dit halfuur vol vermaak spelen The Rolling Stones op het veld drie nummers. Niet het door president Bush bekritiseerde Sweet Neo Con, dat is door organisator NFL verboden.

Sinds Janet Jacksons gepiercete tepel twee jaar geleden wereldwijd te zien was, past zender ABC een vertraging toe in de uitzending om onwelgevalligheden uit te filteren. Dat was ook gisteren het geval. In twee nummers, inclusief de klassieker Start me up, werd een seksueel getint woord vervangen door een stilte.

Na de rust rent Wille Parker in een tegenaanval de recordlengte 75 yards (69 meter) richting endzone van de tegenstander. De Seahawks stonden nog als aanvallende partij opgesteld. Als beloning volgt dan weer de fieldgoal. Die wordt benut. Ook de Seahawks scoren daarna een touchdown en een fieldgoal: 10-14.

Vierde kwart, Motor City Bar

Deze ruwe bar met een metersgrote lichtreclame van Ford en leren banken in de vorm van autostoelen ademt de sfeer van Detroit, de stad waar de Super Bowl vanavond wordt gespeeld. Door de auto-industrie is Detroits bijnaam Motor City. Tegelijkertijd heeft de stad door werkloosheid en criminaliteit een van de meest beroerde reputaties van het land.

Toch lukte het Detroit zes jaar geleden de veertigste aflevering van de Super Bowl binnen te halen. De weinig transparante uitverkiezing is vergelijkbaar met die van olympische steden.

De 62.000 bezoekers van het overdekte Ford Field betaalden tot 600 dollar entree. Al was het maar om de vertrekkende Jerome Bettis nog een keer te zien. De Seahawk-speler groeide op in Detroit en de kranten berichtten al dagenlang over zijn ouderlijke woning, die er uitgebrand en dichtgespijkerd bij ligt en omgeven is door drugspanden.

Bettis speelt de wedstrijd op routine, en komt daar mee weg. Zijn team heeft zonder twijfel de overhand en bevestigt dat opnieuw met een touchdown plus fieldgoal. Zestig reclamespots sinds de aftrap en drieënhalf uur verder draait de barvrouw het geluid van de enige kleine televisie op de bar zacht en kan de gitaarmuziek weer aan: 21-10 voor de Pittsburgh Steelers.

    • Freek Staps