Sporters en hun geheime schrijftalent

Het is een publiek geheim dat veel sporters columns of boeken niet zelf schrijven. De journalist belt met de 'columnist' en tekent het verhaal namens de ster in leesbaar Nederlands op. Zo gaat dat met de columns van Johan Cruijff in De Telegraaf , Willem van Hanegem in het AD en hockeyinternational Karel Klaver in Sp!ts. Zelfs hele boeken zijn zo tot stand gekomen. De naam van de echte auteur wordt doorgaans uit het oogpunt van commercie weggemoffeld. De gemiddelde topsporter spreekt nu eenmaal meer tot de verbeelding dan een onbekende sportjournalist. De schrijver van het boek klaagt zelden over een gebrek aan publiciteit, want voor hem rinkelt de kassa.

Sporters die hun eigen verhaal kunnen en willen optekenen zijn een zeldzaamheid. Voor deze krant maakt oud-wielrenner Peter Winnen zijn columns op eigen kracht. En ook oud-tennisprof Richard Krajicek toont in zijn maandelijkse column in Sportweek al een paar jaar aan dat hij prima in staat is zijn eigen stukken te schrijven. De voormalig Wimbledonkampioen kreeg na zijn carrière zo de smaak te pakken dat hij besloot zijn tennisleven op te tekenen onder de titel Harde Ballen.Het werk van Krajicek bleek met 45.000 verkochte exemplaren het meest gewilde sportboek van 2005.

Aangemoedigd door dit succes besloot hij een tweede boek onder de titel Honger naar de bal te maken. Dit keer riep de druk bezette Krajicek de hulp in van sportjournalist Theo Bakker. 'Samen' maakten ze de twaalf interviews waarin topsporters praten over hun passie. Op de kaft van het boek staat echter: 'Door Richard Krajicek'. Auteur Bakker wordt uit commerciële belangen - een deel van de opbrengst gaat naar de Johan Cruyff Foundation - achterop en in een dankwoord genoemd. In de wetenschap dat Krajicek zelf bij het merendeel van de gesprekken aanwezig was is dit nog te billijken. Dat is de voorpublicatie in Sportweek niet. 'Krajicek interviewt Rijkaard' staat boven een verhaal van acht pagina's. Hoofdredacteur Frans Lomans prijst zelfs het schrijverstalent van zijn columnist. Geen woord over Bakker en laat hij nu net dít interview zonder Krajicek hebben gemaakt. Maar dat blijft voor het publiek geheim.

Koen Greven

    • Koen Greven