Serviërs zoeken Karic

In Servië is zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de omstreden tycoon en politicus Bogoljub Karic. Een dag eerder was Karic naar het buitenland vertrokken.

Karic wordt gezocht wegens belastingontduiking voor een bedrag van zeker 700 miljoen euro en het witwassen van zwart geld. Hij was vrijdag voor een verhoor ontboden, maar kwam niet opdagen. Toen men hem ging zoeken bleek hij te zijn vertrokken. Volgens zijn advocaat Zdravko Tomanovic (die ook verdediger is van ex-president Slobodan Milosevic voor het Joegoslavë-tribunaal) haalt hij in Moskou, Londen en Nicosia documenten op die zijn onschuld kunnen bewijzen. Karic zelf belde zaterdag met een Servisch persbureau. Hij erkende in het buitenland te zijn, maar wilde niet zeggen waar, en zei dat zijn verdedigers hem hebben gewaarschuwd voor de risico's van een terugkeer: 'Het is een enorm risico, want iemand zou me in de gevangenis kunnen vermoorden.' Hij zei ook dat premier Vojislav Kostunica en de Servische politie 'maffiosi' zijn die 'mij willen pakken'.

Karic is een controversiële zakenman die in de jaren negentig mede dankzij zijn vriendschapsbanden met toenmalig president Milosevic een enorm zakenimperium stichtte, waarvan het mobiele telefoonbedrijf Mobtel het belangrijkste onderdeel was. Enkele jaren geleden ging hij de politiek in met een eigen partij, Kracht van Servië. Deze partij heeft het afgelopen jaar vijf parlementszetels bemachtigd, niet door verkiezingen, maar door omkoping van zittende parlementariërs. Toen als gevolg daarvan de vliesdunne parlementaire meerderheid van de regering van Kostunica in gevaar kwam, greep ze in. In december werd Mobtel de licentie ontnomen.

Al jaren is bekend dat Karic op een dubieuze manier aan zijn geld en bedrijven is gekomen. Gisteren zei een minister dat Karic zeker 700 miljoen euro aan belastingen heeft ontdoken. Hij placht zijn bedrijven te laten betalen voor 'adviezen' van consultants die niet bestonden. De in Cyprus geregistreerde firma's waarbij die consultants zogenaamd in dienst waren, hadden geen personeel; ze waren eigendom van Karic.

Ook heeft Mobtel, dat voor 49 procent eigendom van de staat was, de staat nooit een cent betaald van de reusachtige winsten. Vorige week werd al een aanklacht ingediend tegen Karic' broer Sreten Karic, oud-manager van Mobtel, wegens oplichting. Hij bevindt zich nu in Rusland.