Scheepsramp Egypte: woede bij nabestaanden

In de Egyptische havenstad Safaga, aan de Rode Zee, is het zaterdag en vandaag tot rellen gekomen tussen de politie en familieleden van slachtoffers van de scheepsramp van vrijdagochtend. De familieleden zijn woedend over het uitblijven van informatie over hun vermiste verwanten.

Wanhopige familieleden van vermisten van de scheepsramp in de Rode Zee staan in Safaga oog in oog met de Egyptische oproerpolitie. Foto AFP Relatives of victims of the sunken Al Salam 98 ferry protest the lack of news handed to them at the main entrance of the Safaga Port, 500 kilometers Southeast of Cairo, 05 February 2006. The Al Salam 98 sunk with more than 1,400 passengers the evening of 02 February in high seas of the Red Sea reportedly after fire broke on board. AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE
Wanhopige familieleden van vermisten van de scheepsramp in de Rode Zee staan in Safaga oog in oog met de Egyptische oproerpolitie. Foto AFP Relatives of victims of the sunken Al Salam 98 ferry protest the lack of news handed to them at the main entrance of the Safaga Port, 500 kilometers Southeast of Cairo, 05 February 2006. The Al Salam 98 sunk with more than 1,400 passengers the evening of 02 February in high seas of the Red Sea reportedly after fire broke on board. AFP PHOTO/CRIS BOURONCLE AFP

Zaterdag raakten ze slaags met de oproerpolitie. Vanochtend bestormden ze het kantoor van Al-Salam Maritime, het bedrijf dat eigenaar is van de gezonken veerboot Al-Salam Boccaccio 98. Ze gooiden meubilair op straat en staken het kantoor in brand.

De veerboot zonk vrijdagochtend vroeg in de Rode Zee toen het met 1.400 passagiers en bemanningsleden op weg was van Duba in Saoedi-Arabië naar Safaga. Er zijn inmiddels 195 lichamen geborgen en er worden officieel nog 694 opvarenden vermist. De opvarenden waren voornamelijk in Saoedi-Arabië werkende Egyptenaren die op weg waren naar huis.

De woede van de mensen die al dagen in Safaga wachten op nieuws over hun verwanten, richt zich tegen de autoriteiten, die af en toe namen omroepen van geredde passagiers, maar niet van geredde opvarenden, laat staan van vermisten.

De familieleden eisen ook door de overheid uit te geven overlijdensakten. Zonder die akten kunnen ze geen aanspraak maken op de schadevergoeding die president Mubarak heeft toegezegd - 5.200 dollar voor de familie van een omgekomen passagier en 2.600 dollar voor elke overlevende.

De woede richt zich ook tegen het bedrijf dat eigenaar was van de veerboot. Overlevenden hebben verteld dat de kapitein van het schip als een van de eersten in een reddingsboot klom toen het schip zonk en dat bemanningsleden verhinderden dat passagiers zwemvesten aandeden, met het argument dat dat paniek zou veroorzaken.

Volgens een Egyptische krant zijn de afgelopen tien jaar al twee keer eerder veerboten van Al-Salam Maritime gezonken zonder dat naderhand een serieus onderzoek naar die ongelukken is ingesteld. De eigenaar van Al-Salam Maritime, aldus die Egyptische krant, heeft goede banden met een hoge Egyptische politicus in de onmiddellijke omgeving van president Hosni Mubarak.