Propeller

Zelfs de BBC was onder de indruk van Propellers optreden op het afgelopen Eurosonic-festival. Ook op de plaat heeft dit Groninger kwartet wat te melden, zo blijkt uit het debuut The Midnight Ghost, hoewel de tien nummers in minder dan een half uur worden afgewikkeld. Maar die nummers staan wel strak van de tempo- en ritmewisselingen, de dissonant langs elkaar schurende gitaarpartijen en de zangpartijen waarvan de melancholie afdruipt.

Erg vrolijk gaat het er niet aan toe in de wereld van Propeller, maar zo'n herfstige gemoedstoestand hoeft opwindende rock niet in de weg te staan. De muziek is lichtelijk gemodelleerd naar de mal van Sonic Youth, het grote voorbeeld voor een ieder die met dissonante, overstuurde gitaren in de weer is.

Maar Propeller geeft daaraan een eigen draai. En op The Midnight Ghost resulteert dat in liedjes die, hoewel echt geprononceerde melodieën ontbreken, toch hun plek in de hersenpan opeisen. Het zal het gevoel voor drama en verklankte tragiek zijn, dat deze debutanten welluidend ten toon spreiden.

Propeller: The Midnight Ghost (Rara Records, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma