Palestijnen jagen op topfraudeurs

De Palestijnse officier van justitie in de Gazastrook heeft topfunctionarissen van de Palestijnse Autoriteit beschuldigd van 'verkwisting en diefstal' van ruim 700 miljoen dollar in de afgelopen drie jaar. Sinds de ondertekening van de Oslo-verdragen in 1993 zou er 1,3 miljard dollar van de Palestijnse Autoriteit zijn verduisterd.

Volgens officier van justitie Ahmed al-Moghani, die in opdracht van president Abbas onderzoek verricht naar financiële en administratieve corruptie, zijn er 25 functionarissen aangehouden en worden er tien met behulp van Interpol gezocht in Europa en de VS. Deze functionarissen zouden fictieve fabrieken voor de productie van waterleidingen, cement en andere bouwmaterialen hebben opgericht om vervolgens de daarvoor bestemde fondsen op eigen rekeningen te plaatsen.

Al-Moghani hield tijdens een persconferentie, waarin hij een tussenstand van zijn onderzoek bekendmaakte, de namen van verdachten geheim. Volgens de Palestijnse media bevindt zich onder de gezochten de voormalige directeur-generaal van het Palestijnse ministerie van Financiën. Hij zou twee jaar geleden met een koffer met 20 miljoen dollar naar Jordanië zijn gevlucht. Sinds de verkiezing van Hamas in het Palestijnse parlement hebben zeker zes hoge ambtenaren de Palestijnse gebieden verlaten uit vrees voor vervolging wegens corruptie.

Volgens het Israëlische dagblad The Jerusalem Post bevindt zich onder hen Harbi Sarsour, oud-chef van de Palestijnse Petroleum Autoriteit. Hij wordt nu gezocht wegens verduistering en bestuurlijke misdrijven. In ambtelijke functie zette hij een bedrijf op dat hij het monopolie op de verkoop van diesel en olieproducten toebedeelde.

De openbaarmaking van het onderzoek van Al-Moghani wordt in de Palestijnse gebieden in verband gebracht met de verkiezing van Hamas. De moslimfundamentalistische beweging won de parlementsverkiezingen met een programma waarin de bestrijding van corruptie op de eerste plaats stond. Hamas heeft aangekondigd 'alle dossiers en documenten' op het gebied van corruptie en de bestrijding daarvan openbaar te maken. De gelden waarmee gefraudeerd is, zijn vooral afkomstig van de internationale gemeenschap, die sinds 2000 met ruim 5 miljard dollar de Palestijnse Autoriteit overeind heeft gehouden.

Intussen heeft Israël besloten de overboeking van Palestijnse douanegelden en BTW-heffingen in de Israëlische havens aan de Palestijnse Autoriteit te hervatten. Israël, zei waarnemend premier Olmert, staakt de transfer van 50 miljoen dollar per maand als Hamas toetreedt tot de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse minister van Financiën verzekerde dat het geld wordt gebruikt voor salarisbetalingen.