'Onze uitsluiting is puur onrecht'

Drie darters werden na toelating tot het Open NK geweerd. 'We hebben geen poot om op te staan.'

Drie spelers van de Professional Darts Corporation (PDC), de concurrerende bond van de World Darts Federation (WDF), zijn uit het Open Nederlands kampioenschap gezet. Aanleiding was de weigering van een van de bij de WDF aangesloten pijltjesgooiers, Mervyn King, om tegen een PDC-collega uit te komen. Het toernooi begon donderdag, maar de organiserende Nederlandse Darts Bond (NDB) greep zaterdag pas in. De Belg Erik Clarys was een van de gedupeerden.

Formeel toegelaten, maar uiteindelijk toch geweerd. Terecht?

Clarys: 'Voor de sport had het natuurlijk nooit mogen gebeuren. Toch onderneem ik geen stappen tegen de organisatie. We zijn financieel gecompenseerd, ik voel geen rancune tegen het bestuur van de NDB. Wel vind ik het jammer dat men aanvankelijk eiste dat we hier - in ruil voor compensatie - niet over naar buiten zouden treden. Dàt is voor ons niet bespreekbaar.'

Rancune jegens de WDF-spelers?

'Ik vind het jammer dat WDF-speler Mervyn King schrik heeft van PDC-speler Tomas Seyler. Ik had er zelf eigenlijk niets mee van doen. Achteraf hebben ze mij erbij gesleurd. Ze hadden ons voor het toernooi moeten weigeren en niet terwijl het in volle gang is. Ik voelde, toen ik de ruimte met NDB-officials binnentrad, echt een nare sfeer. Er werd een beetje lacherig gedaan, zo van: 'Erik, nou hebben we je eindelijk, na al die jaren'.'

Een zwarte dag?

'Ik vraag me af waar het naartoe gaat als de nummer twee van de WDF niet durft te spelen tegen de nummer 695 van de PDC. Ik denk trouwens niet dat dit van Mervyn King zelf komt. Het komt waarschijnlijk van hogerhand. Wij zijn pionnen die geofferd zijn in dit schaakspel. De NDB maakt gebruik van een regel uit 1997, waarin de WDF-spelers het recht hebben om te weigeren tegen PDC-spelers uit te komen. Dat maakt het zo zot. Wij spelen hier al jarenlang mee. Een paar jaar terug stond Roland Scholten nog in de finale en toen was er niets aan de hand. Zelf heb ik vorige week de WDF-German Gold Cup gewonnen en ook daar geen opmerking over. Dit is puur onrecht en we hebben geen poot om op te staan.'