Onrustig Haïti bereidt zich voor op verkiezingen

Twee jaar na het gedwongen vertrek van president Jean-Bertrand Aristide kiest Haïti morgen diens opvolger. In februari 2004 moest Aristide na aanhoudende onlusten het land verlaten. Volgens de laatste peilingen is de kans groot dat de 4,5 miljoen kiesgerechtigde Haïtianen in meerderheid stemmen op de 63-jarige René Preval. Hij diende als premier onder Aristide en volgde hem in 1996 zelfs op als president.

Een vrouw loopt in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince langs een muur met verkiezingsposters. Morgen gaat de bevolking van het straatarme land naar de stembus. Foto Reuters A Haitian woman walks past posters of presidential candidates in Port-au-Prince, Haiti February 5, 2006. Rife with fear of an explosion of violence, Haiti will vote on a new president on Tuesday to replace its last elected leader, Jean-Bertrand Aristide, ousted two years ago in a bloody rebellion. REUTERS/Shannon Stapleton
Een vrouw loopt in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince langs een muur met verkiezingsposters. Morgen gaat de bevolking van het straatarme land naar de stembus. Foto Reuters A Haitian woman walks past posters of presidential candidates in Port-au-Prince, Haiti February 5, 2006. Rife with fear of an explosion of violence, Haiti will vote on a new president on Tuesday to replace its last elected leader, Jean-Bertrand Aristide, ousted two years ago in a bloody rebellion. REUTERS/Shannon Stapleton REUTERS

Een 9.000 leden tellende VN-vredesmacht patrouilleert op volle oorlogssterkte door het straatarme land. Vooral in de hoofdstad Port-au-Prince proberen de soldaten uit 34 verschillende landen te voorkomen dat bendes uit de sloppenwijken - veelal aanhangers van Aristide - de orde verstoren.

Het eiland is de laatste maanden geterroriseerd door criminelen die dagelijks gemiddeld tien mensen ontvoeren in ruil voor losgeld. In de sloppenwijken van de hoofdstad worden de ontvoerden verborgen gehouden voor de autoriteiten.

Preval geniet de steun van de volgelingen van Aristide. Hij heeft de afgelopen maanden opvallend discreet campagne gevoerd voor de verkiezingen die wegens administratieve problemen al vier keer zijn uitgesteld. Preval weigerde bijvoorbeeld zich expliciet uit te spreken over de vraag of Aristide kan terugkeren naar Haïti. Momenteel leeft hij in ballingschap in Zuid-Afrika. De laatste dagen zegt Preval dat Aristide als Haïtiaan zelf kan beslissen of hij terugkeert. 'Hij heeft volgens de Grondwet geen visum nodig.'

Onder de overige 33 kandidaten is de 50-jarige zakenman Charles - Charlito - Henri Baker de belangrijkste tegenstrever van Preval. Hij is een in de VS opgeleide zakenman die naar eigen zeggen meedoet omdat de verkiezingen de laatste kans zijn om een burgeroorlog te vermijden. Haïti is het armste land van Latijns Amerika. Baker speelde een hoofdrol in de oppositie tegen Aristide.

Wie er ook wint, de verwachtingen zijn niet dat de internationale gemeenschap snel vertrekt. Het buitenland heeft zo'n 65 miljoen euro uitgetrokken om deze verkiezingen mogelijk te maken. Werknemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten en VN-personeel verwachten nog zo'n tien jaar steun te moeten verlenen voordat Haïti op eigen benen kan staan.

De Haïtianen kiezen in de achthonderd over het land verspreide stemlokalen ook 129 leden voor het parlement. De verwachting is dat pas op woensdagavond de eerste uitslagen bekend worden. Als geen kandidaat een meerderheid behaalt, volgt er op 19 maart een tweede ronde tussen de twee meest gekozen kandidaten.