Nek-aan-nekrace in Costa Rica

In de uitslagen van de Costa-Ricaanse presidentsverkiezingen leidt de kandidaat van de centrum-rechtse PLN, Óscar Arias (65), marginaal. Na telling van 78 procent van de stemmen had de voormalige president van het Midden-Amerikaanse land (1986-1990) gisteren 40,7 procent van de stemmen behaald. Ottón Solis (51), de kandidaat van de sociaal-democratisch PAC staat op 40 procent.

Het tellen is gisteren vlak voor zonsopgang stopgezet. Vandaag zou het tellen doorgaan. Opiniepeilingen hadden Arias de afgelopen weken een afgetekende overwinning voorspeld. Solis' goede prestatie maakte de verkiezingsdag gisteren onverwacht spannend.

Arias kreeg in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan de vredesonderhandelingen in de verscheidene Midden-Amerikaanse burgeroorlogen. Hij is een voorstander van aansluiting bij de vrijhandelszone van de VS, de Dominicaanse Republiek en andere Midden-Amerikaanse landen. De econoom Solis is een tegenstander.

Beiden profileerden zich in de campagne met een ferme stellingname tegen corruptie. Van oudsher is de corruptie in het redelijk welvarende Costa Rica niet zo wijdverbreid als in armere buurlanden. Door enkele recente corruptieschandalen is bij veel burgers het wantrouwen jegens politici echter sterk gegroeid.