Nederlandse Muziekdagen op een koopje

Opnieuw moeten de Nederlandse Muziekdagen, komend weekeinde in Utrecht, het doen met een beperkt budget en zonder officiële programmeur. Dat leidt wel tot veel variatie.

De bezuinigingen op de omroep hebben het komende weekeinde ook gevolgen voor de traditionele Nederlandse Muziekdagen, sinds 1989 in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Net als bij de vorige aflevering is er geen officiële programmeur, zoals die er wel altijd was in het tijdvak 1995-2003. Want het drie dagen lang vervullen van hartenwensen is duur. Het beperkte budget leidt vooral tot frustratie bij een bevlogen programmeur, zegt Peter Tra van de programma-afdeling van Vredenburg.

Het programma voor de Muziekdagen 2006, eigenlijk de uitgestelde aflevering van 2005, is samengesteld door vertegenwoordigers van een brede 'Nederlandse muziekcoalitie'. Die bestaat uit de NPS, Gaudeamus, Donemus en Vredenburg. De financiële coalitie is nog breder met bijdragen van zes cultuurfondsen.

Al hoopt Peter Tra dat de Nederlandse Muziekdagen in de toekomst toch weer grootser kunnen worden ingevuld, het programma van het komende weekeinde is in ieder geval erg gevarieerd. Dat is ook een gevolg van het ontbreken van een programmeur met een ver doorgedreven eigen smaak. Er zijn optredens van formaties van het Muziekcentrum van de Omroep en allerlei ensembles. Er is een aantal premières van muziek van Nederlandse componisten, veel jazz (onder andere de Bigband Metropole Orkest en Bik Bent Braam) en een symposium over muziekeducatie.

Op zondag is er voor de derde keer de Dag Muziek NL, in Vredenburg maar ook op allerlei andere locaties in Utrecht en veelal gericht op een breed publiek, ook ouders en kinderen. Op de Vismarkt wordt eindelijk duidelijk hoe het verhaal van Assepoester afloopt en kunststudenten vragen opnieuw aandacht voor het hoorspel. In het Centraal Museum kan men ook zelf een hoorspel maken.

In de sector van de serieuze eigentijdse muziek zijn er premières van het Derde pianoconcert van Hanna Kulenty en stukken van Roderik de Man en Maarten van Norden. Van Nordens stuk heet Serenade for Gustav and Arnold en is geschreven voor de instrumentale bezetting van Gustav Mahlers Das Lied von der Erde in de bewerking van Arnold Schönberg uit 1921.

Opmerkelijk is vrijdagavond de uitvoering van de groots opgezette vijfdelige Zevende symfonie (1998-99) van Peter-Jan Wagemans door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Leenders. De keuze voor dit stuk was al gemaakt toen Wagemans alsnog werd aangetrokken als adviseur voor deze Nederlandse Muziekdagen.

Maar om elke schijn van zelfbevoordeling te vermijden, wilde Wagemans als 'schaduwprogrammeur' geen officiële positie als laatste in de lange reeks van programmeurs sinds 1995: dirigent Ed Spanjaard, Radio 4-man Hans Hierck, conservatoriumdirecteur Ton Hartsuiker, VPRO-presentator Han Reiziger, de componisten Jan van Vlijmen en Leo Samama, conservatoriumdirecteur Lucas Vis en saxofonist Willem Breuker.

Ned. Muziekdagen en Dag Muziek.nl: 10 t/m 12/2 MC Vredenburg en andere locaties in Utrecht, deels gratis. Res.: (030) 2314544. De meeste concerten in Vredenburg worden rechtstreeks uitgezonden via Radio 4. Inl.: www.nederlandsemuziekdagen.nl

    • Kasper Jansen