Metropolitan geeft gesmokkelde kunst terug aan Italië

Rotterdam, 6 Febr. Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft bekendgemaakt enkele belangrijke antieke kunstvoorwerpen terug te geven aan Italië. Volgens de Italiaanse kunstpolitie zijn ze illegaal het land uit gesmokkeld en aan het museum verkocht. Onder de Etruskische, Griekse en Romeinse objecten bevindt zich een beschilderde vaas, de Euphronios Krater uit de zesde eeuw voor Christus. De vaas is aangekocht in 1970 en sindsdien probeert Italië die terug te krijgen. De Italiaanse minister van Cultuur Rocco Buttiglione zal directeur Philippe de Montebello van het Metropolitan in februari in Romeontmoeten, waar de definitieve onderhandelingen plaatsvinden. De kunstpolitie heeft vorig jaar meerdere gevallen van roofkunst in Amerikaanse musea aan het licht gebracht. Tegen oud-curator Marion True van het Getty Museum in Los Angeles loopt een rechtszaak. Ze wordt ervan verdacht eigenhandig gestolen kunst uit Italië naar het museum te hebben gesmokkeld.