'Meneer Ibrahim' overstijgt religie en dood

René Groothof zet een muts op en neemt het woord. Hij vertelt over een kleine jongen die op zijn elfde naar de hoeren gaat en liegt dat hij zestien is, een nogal onconventioneel begin voor een jeugdvoorstelling. Maar veel tijd om daarbij stil te staan is er niet, want het gaat snel verder met Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran, een fijnzinnige en ontroerende toneelbewerking van de novelle van Eric-Emmanuel Schmitt. In 2003 werd het verhaal verfilmd met Omar Shariff en Pierre Boulanger in de hoofdrollen, maar Groothof speelt alle rollen zelf, moeiteloos.

Schmitt heeft in Groothof een waardig verteller gevonden. Het komt door dat flexibele gezicht, die warme stem en uiteraard het verhaal van de kleine joodse jongen Mozes die steelt uit de winkel van 'de Arabier'. Die 'Arabier', meneer Ibrahim, grijpt Momo liefdevol bij zijn lurven en leert hem de wereld kennen. Met geduld en tal van wijsheden weet hij Momo te boeien.

Percussionist Sjahin During zorgt voor het ritme in het verhaal, voor de humor en de afwisseling. Af en toe neemt hij naast Groothof plaats om te poseren als Momo. Het decor is sober: scherm, diaprojecties, verder niets. Maar het lijkt wel alsof de ruimte zich gaandeweg vult met de kruidenierszaak van meneer Ibrahim en het donkere huis waar de depressieve vader van Mozes woont. We zien Momo knokken met het feit dat zijn ouders hem allebei verlaten. We zien de liefde tussen de eenzame oude man en de eenzame jongen steeds meer opbloeien. Meneer Ibrahim leert Momo zelfs glimlachen.

René Groothof doet het voor en als op zijn gezicht een lach doorbreekt, dan golft die door het theater. Zo overstijgen man en jongen religie, armoede en ten slotte de dood. Een goed verhaal en een goede verteller, het blijft een onverwoestbare combinatie.

Jeugdtheater: Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran door Stipproducties. Tekst: Eric-Emmanuel Schmitt. Regie: Aike Dirkzwager. Spel: René Groothof. Percussie: Sjahin During. Vanaf 9 jaar. Gezien: 3/2 Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 23/4. Inl. (020) 623 0623 of www.stipproducties.nl.

    • Jowi Schmitz