Jeugdig Feyenoord is nu ploeg van de toekomst

Leermomenten, leerprocessen, lering trekken, lesgeld betalen. Het waren de termen waarmee Ajax gisteren De Kuip verliet na een nederlaag tegen Feyenoord die veel groter had kunnen uitvallen dan 3-2. Het jeugdige team van Danny Blind ging ten onder aan individuele fouten vlak voor en na de rust en dat was volgens de trainer het gevolg van te weinig ervaring.

Nicky Hofs maakte gisteren voor Feyenoord het eerste doelpunt in de klassieker tegen Ajax. Feyenoord won met 3-2. Links Ajacied Thomas Vermaelen, rechts Urby Emanuelson. Foto Bas Czerwinski 05-02-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - AJAX. NICK HOFS VIERT ZIJN DOELPUNT MET LINKS THOMAS VERMAELEN EN RECHTS URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI
Nicky Hofs maakte gisteren voor Feyenoord het eerste doelpunt in de klassieker tegen Ajax. Feyenoord won met 3-2. Links Ajacied Thomas Vermaelen, rechts Urby Emanuelson. Foto Bas Czerwinski 05-02-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - AJAX. NICK HOFS VIERT ZIJN DOELPUNT MET LINKS THOMAS VERMAELEN EN RECHTS URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Precies drie jaar geleden toonde de klassieker in Amsterdam aan dat Ajax in vergelijking met Feyenoord de toekomst had. De toenmalige trainer van de Amsterdamse ploeg, Ronald Koeman, constateerde dat de as van Feyenoord wel drie keer zo oud was als de spelers die bij Ajax centraal speelden. Ajax maakte indruk met aanstormende talenten als Wesley Sneijder, Nigel de Jong, (beiden 19), Jelle van Damme (19), Zlatan Ibrahimovic (21) en Steven Pienaar (20). Rafael van der Vaart (19) bevond zich in de ziekenboeg. Feyenoord stelde er een groot aantal dertigers tegenover. Alleen Robin van Persie onderscheidde zich als jong talent.

Maar drie seizoenen later heeft ook Feyenoord enkele jonge, zeer begaafde spelers op het wedstrijdformulier staan. En toch wordt er in Rotterdam niet gezeurd over leermomenten. Het elftal van Feyenoord is kennelijk wat beter in balans dan dat van Ajax. Of jonge talenten als Jonathan De Guzman, Salomon Kalou, Ron Vlaar, André Bahia en Romeo Castelen zijn kennelijk verder in hun ontwikkeling als profvoetballer.

Feyenoord heeft met de talentvolle jongeren nu de toekomst. Al moet gezegd worden dat de wat meer ervaren Dirk Kuijt gisteren weer van onschatbare waarde was. In Rotterdam gaan ze er vooralsnog vanuit dat de aanvaller ook na dit seizoen in De Kuip blijft. De altijd ijverige spits maakte het verschil met de wijze waarop hij voor rust met een directe pass Nicky Hofs aanspeelde (1-0), in de extra tijd Castelen bediende (2-1) en na de pauze zelf al in de 47ste minuut (3-1) min of meer de wedstrijd besliste. Ook buiten deze situaties was Kuijt aan de bal bijzonder sterk. In de fysieke duels bleef hij elke Ajacied steeds de baas.

Bij Ajax had Tomás Galásek, die het onlangs niet eens kon worden over de verlenging van zijn aflopende contract, op het middenveld de jonge garde de weg moeten wijzen. De Tsjechische international viel echter vooral op door mislukte passes en verkeerde keuzes. In het centrum van de defensie stonden twee twintigers: Thomas Vermaelen en Hedwiges Maduro. Ook dat was vragen om moeilijkheden. In de verdediging van Ajax zal Jaap Stam volgend jaar een welkome aanwinst zijn. Hij kan sturing geven aan Maduro en hem in de rug ondersteunen.

Ajax was in het eerste half uur niettemin de betere ploeg. Markus Rosenberg poetste de 1-0-achterstand, die tegen de verhouding in ontstond, na een goede actie en dito voorzet van Emanuelson haastig weg. Maar rondom de rust was Ajax de kluts volledig kwijt. En bij 3-1 bleek eens te meer dat de vleugelspelers van Ajax machteloos zijn. Rosenberg dwong niets af en Mauro Rosales speelde zonder een greintje vertrouwen. Zijn acties waren vaak gedoemd te mislukken, zijn voorzetten kwamen zelden of nooit bij een medespeler terecht. De roep om Ryan Babel werd steeds luider. Het verguisde talent moest echter tot twintig minuten voor tijd wachten. Angelos Charisteas, de laatste weken goed in vorm, bleef op de bank. Blind liet Klaas-Jan Huntelaar staan ('hij speelde wat ongelukkig, maar is altijd goed voor een goaltje') en verving linksbuiten Rosenberg.

Feyenoord kwam in de tweede helft wel regelmatig gevaarlijk opzetten voor het vijandelijke doel. Ondanks de hartstochtelijke steun van Het Legioen verzuimde het team van trainer Erwin Koeman de voorsprong verder uit bouwen. Daardoor geloofde Ajax na de treffer in de slotfase van Klaas-Jan Huntelaar - hij profiteerde van een goed schot van Hedwiges Maduro - nog even in een stuntje. Maar dat was ijdele hoop en ook niet terecht geweest.

Dankzij de zege van Feyenoord blijft de strijd om de landstitel nog spannend. Bij een nederlaag van de ploeg uit De Kuip had de nacompetitie al bijna kunnen beginnen. Ajax, nu beschamend achtste op de ranglijst, zal het nog moeilijk krijgen om de play-offs te bereiken voor een plek in de voorronde van de Champions League. Daartoe moet Ajax na 34 speelronden minimaal op de vijfde plaats van de ranglijst staan.

Vanaf AZ, de nummer drie, zit alles dicht bij elkaar. De directe concurrenten Heerenveen, FC Utrecht en NEC, waren Ajax in de onderlinge duels de baas. Bij FC Groningen moeten de Amsterdammers nog op bezoek.

Als Ajax met de hakken over de sloot via een vijfde plek zich kwalificeert voor de nacompetitie zou het in de huidige situatie Feyenoord treffen als tegenstander in de eerste ronde. Mogelijk dat Ajax dan lering heeft getrokken uit de nederlaag tegen de aartsrivaal.

Feyenoord 3 Ajax 2

Ruststand 2-1. 21. Hofs 1-0, 23 Rosenberg 1-1, 45. Castelen 2-1, 48. Kuijt 3-1, 90. Huntelaar 3-2.. Schds: Temmink. Tsch: 45.000. Gele kaarten: Greene, Hofs (Feyenoord), Lindenbergh en Grygera (Ajax).

portret Ajax: pagina 17
    • Erik Oudshoorn