Ivan Ivanovitsj

ivanfoto.jpgLeuk ruimtenieuws komt in de regel uit Rusland. Nu dus dat kosmonautenpak volgestopt met ruimteafval én een radio dat signalen piepend rondjes om de aarde tuimelt. Hij heet Ivan Ivanovitsj en is het middelpunt van een melodrama waarbij de dooie mus van Leeuwarden verbleekt. Sinds Ivan vrijdag zijn odyssee begon, leefde hij, stierf hij en herrees hij.
Ivan Ivanovitsj was al een beroemde naam in de Russische ruimtevaarthistorie. De eerste pop in de ruimte heette zo. Deze Ivan werd in maart 1961 tweemaal gelanceerd om de eerste bemande ruimtevlucht van Joeri Gagarin voor te bereiden. De Spoetniks 9 en 10 die hij bemande, testten de communicatie met aarde uit. Hij moest dus lawaai maken.
De Sovjets overwogen even om een bandje van een continu zingende of kletsende kosmonaut bij Ivan Ivanovitsj in de capsule te plaatsen, ook om de Amerikanen wijs te maken dat ze al een man in de ruimte hadden. Ze zagen ervan af toen ze beseften dat het Westen dan zou denken dat na een serie honden nu een zwakzinnige hadden gelanceerd. Ivan ging uiteindelijk met muziek van het Pjanitski-koor de kosmos in.
De Russen veilden de eerste Ivan Ivanovitsj in december 1993 bij Sotheby’s, hij is nu in bezit van de Texaanse miljardair en tweevoudige presidentskandidaat Ross Perot.

    • Coen van Zwol