'Ik zou graag willen dat het 2-0 wordt'

De Vlaamse televisiezender VRT liet gisteren beelden zien van een illegale gokhal in Shanghai, waar bezoekers kunnen inzetten op uitslagen in de Belgische competitie. 'Ik denk dat we gaan winnen.'

La Louvière staat bijna onderaan in de Belgische eerste klasse. Toch is de voetbalclub in China heel bekend, tenminste in bepaalde kringen. Er zijn zelfs Chinezen die midden in de nacht hun bed uit komen voor een wedstrijd van La Louvière. De Vlaamse omroep VRT liet gisteren beelden zien die met een verborgen camera waren gemaakt in een illegale gokhal in Shanghai. De bezoekers kunnen er gokken via een computer. 'Ik heb al veel geld verdiend met La Louvière', zegt een Chinees. Waarom? 'De gokbedrijven controleren die ploeg. Die ploeg is omgekocht.'

Is het Belgische profvoetbal verrot? Echt harde bewijzen ontbreken nog. Maar het indirecte bewijs stapelt zich op. Begin vorige maand publiceerde Gazet van Antwerpen de uitkomst van een enquête onder 300 scheidsrechters uit de provincie Antwerpen. Veertig procent vermoedt dat er wedstrijden worden gekocht, vijf procent zegt zelf te zijn benaderd. Vorige week kwam het mannenblad Menzo met een enquête onder 591 voetballers uit de eerste, tweede en derde klasse. Van hen denkt bijna 60 procent dat er tijdens dit seizoen wedstrijden zijn 'geregeld', negen procent zegt zelf te zijn benaderd.

Geruchten zijn er al maanden. Reden voor de VRT om drie verslaggevers langere tijd vrij te maken voor het maken van een documentaire, Getackeld door de maffia die gisteren werd uitgezonden. De makers stellen dat er dit seizoen tenminste zeven wedstrijden in de eerste klasse zijn vervalst. Het gaat om zes wedstrijden van La Louvière en om de wedstrijd Cercle Brugge-Sint Truiden. Acht spelers worden met naam genoemd, onder wie drie doelmannen. De bewijzen: enkele anonieme getuigenissen en een heleboel verdachte omstandigheden.

Twee namen duiken steeds weer op: die van een Chinese zakenman, Zheyun Ye, en van de Italiaans-Belgische spelersmakelaar Pietro Allatta, onder meer de manager van Anderlecht-keeper Silvio Proto die vorig seizoen nog speelde bij La Louvière. Ze probeerden zich vorig jaar in te kopen bij tal van Belgische clubs. De club Geel, uit de tweede klasse bijvoorbeeld. Manager Bruno Belmans: 'Men sprak meteen over een bedrag van een half miljoen euro. Dat is niet gewoon voor een club in de tweede klasse. De tegenprestatie was niet commercieel. Ye wilde er directeur worden.' Voor een wedstrijd vraagt Ye aan trainer Peter Maes wat de uitslag wordt. De trainer: 'Ik denk dat we gaan winnen.' Ye: 'Ik zou graag willen dat het 2-0 wordt.'

Enige tijd later bepaalt de Chinees dat niet de doelman, maar de keeperstrainer in het doel moet. Dat is voor de club reden om het contract met Ye te verbreken.

Het manipuleren van uitslagen zou niet tot doel hebben bepaalde clubs vooruit te helpen, maar om het behalen van gokwinsten. Woordvoerders van twee legale internet-gokbedrijven verklaren in de VRT-documentaire dat ze vorig jaar ook achterdochtig werden toen ze zagen dat er op sommige Belgische wedstrijden 30 keer meer dan normaal werd ingelegd. Een van hen stuurde een brief naar de Belgische voetbalbond. Maar die vond de waarschuwing te vaag.

Ook voorzitter Leo Theyskens van voetbalclub Lierse maakte zich zorgen. Hij vroeg in november al aan de Belgische justitie een onderzoek te starten. De trainer van Lierse, Paul Put, stuurde vorig jaar twee keer een B-elftal het veld in. En verloor. Tijdens een andere wedstrijd zou Lierse hebben moeten winnen. Een speler van FC Brussels zegt dat hij tot 200.000 euro aangeboden kreeg om niet voluit te gaan tegen Lierse. Put, inmiddels actief bij Moeskroen kondigde vanochtend aan een proces wegens smaad tegen de VRT te beginnen.

De meeste betrokkenen ontkennen vandaag in de Belgische media. De Chinees Zheyun Ye was onvindbaar. De andere spilfiguur, Pietro Allatta, is al eens tot vier jaar voorwaardelijk veroordeeld wegen oplichting. Hij zou banden hebben gehad met de Siciliaanse maffia. In de documentaire vertellen de verslaggevers dat ze verschillende keren bij Allatta aanbelden, steeds vergeefs. Ten einde raad stappen ze het plaatselijke politiebureau binnen - met een verborgen camera. 'Pietro Allatta?', vraagt een agent, 'die kan ik zo voor u bellen'. Hij pakt een telefoon, draait uit zijn hoofd een nummer, en heeft hem onmiddellijk aan de lijn. Maar Allatta wil hen niet te woord staan. 'Als je een programma over mij wil maken, dan moet je betalen.'

    • Jeroen van der Kris