Gramigna con salsiccia sottile

Voorgerecht voor 4 personen:200 gram salsiccia sottile4 eetlepels olijfolie extra vergine1 flinke sjalot (of kleine ui), gepeld en fijngehakt1-2 piepkleine gedroogde cayennepepertjes (facultatief)1 blik gepelde Italiaanse pruimtomaten, fijngeprakt320 gram gramigna (of dunne penne)stuk parmigiano reggiano plus handraspje (facultatief)

De salsiccia sottile, de verse Italiaanse worst uit Friuli, is in twee uitvoeringen verkrijgbaar. Bij de ene is het worstenvlees pikant gekruid met cayennepeper, de andere is naturel. Wie bij het maken van onderstaand recept uitgaat van pikante salsiccia sottile, laat de aangegeven verkruimelde cayennepeper in de saus achterwege - anders wordt het misschien te veel van het goede. De benodigde gramigna is een fijne, holle pastasoort in de vorm van losse krullen die lijken op afgebroken guirlandes.

Bereiding: Druk het vlees uit de salsiccia sottile boven een plat bord en prak het vervolgens met een vork tot platte, kleine stukjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin op een halfhoog vuur al roerend de sjalot tot de stukjes sjalot zacht en geurig worden; verkruimel de gedroogde cayennepepertjes boven de pan en laat ze meebakken zodat ze hun aroma aan de olie kunnen afgeven. Voeg het worstenvlees toe en bak dit onder regelmatig omscheppen op een iets lager vuur circa 8 minuten mee tot het halfgaar is; let erop dat het worstenvlees niet droog en hard wordt door het op een te hoog vuur te bakken.

Voeg de fijngeprakte tomaten, het bijbehorende sap uit blik en wat zout toe. Laat het geheel nog circa 15 minuten op een laag vuur stoven tot de worst gaar is en het tomatenpulp voldoende is ingekookt en op smaak gekomen.

Proef of de saus voldoende gezouten is. Kook intussen in een ruime pan met kokend en gezouten water de pasta bijtgaar. Giet de pasta af, schud aanhangend kookwater snel weg en vermeng de nog vochtige pasta direct met de saus in de hapjespan. Verdeel de pasta snel over voorverwarmde diepe borden.

Wie wil, kan aan tafel eventueel nog een beetje parmigiano reggiano over zijn pasta raspen. Maar Italianen laten bij pikante pastagerechten de parmigiano achterwege omdat de verfijning die deze kaas toevoegt, door de hete peper wordt tenietgedaan.

Florine Boucher

    • Florine Boucher