Geesten varen mee in zeilrace

Voor de tweede keer op rij won de ABN Amro 1-boot zaterdag de havenrace, ditmaal in Melbourne.

Onder de meest ideale omstandigheden werd zaterdag de derde inport-race gezeild in de Volvo Ocean Race, met Port Phillip Bay als het decor. Windkracht vier, zo'n 25 graden en een stralende zon droegen bij aan een aangename race van 28 mijl (ruim 45 kilometer). Na tweeënhalf uur kwam ABN Amro 1 als eerste over de finishlijn. 'We hebben er hard voor moeten knokken', sprak schipper Mike Sanderson bij aankomst. 'Brasil1 was voor mij vandaag de winnaar.'

Door een tactische manoeuvre tijdens de vijfde boei wist de Nederlandse boot onder de Brasil1 door te kruisen, om de leiding vervolgens niet meer uit handen te geven. Eerder al won de Black Betty de havenrace in Kaapstad, de vorige aanlegplaats in 's werelds beroemdste zeilrace rond de wereld.

Voor de Braziliaanse boot, met aan boord de Nederlandse navigator Marcel van Triest, restte uiteindelijk 'slechts' de vijfde plaats. Halverwege de race lag het door pech geteisterde jacht nog aan kop. 'We lagen goed in de race', aldus een teleurgestelde Van Triest na afloop. 'Het lijkt wel of een Aboriginal-geest ons vervloekt hier. We hadden drie uur voor de race eindelijk onze nieuwe mast geinstalleerd. Als je dan halverwege aan kop ligt, denk je eindelijk verlost te zijn van alle ellende die je de afgelopen weken hebt meegemaakt.'

Maar tegenslag blijft de Brasil 1 achtervolgen. Het hydraulische systeem van de kiel begon te lekken, waardoor het systeem nog maar voor vijftig procent functioneerde. 'We hebben de halve race olie moeten opruimen', zegt Van Triest. 'Tijdens de etappes heb je altijd olijfolie bij je, wat je ook kunt gebruiken. Nu dus niet. Toen de spinnaker tijdens het hijsen ook nog in de knoop raakte, was een goede klassering uitgesloten. Ik baal hier stevig van. We schijnen niet van die pechvogel af te kunnen komen.'

Ook voor routinier Bouwe Bekking verliep de havenrace enigszins teleurstellend. De Nederlandse schipper van de Movistar eindigde als derde op 1 minuut 44. Na lange tijd op een tweede plaats te hebben gezeild, viel de Spaanse boot na de vierde boei terug naar een vierde plaats. 'We hebben bewezen dat we de ABN-boten goed kunnen volgen', sprak Bekking. 'Dat biedt perspectief voor de komende etappes.'

    • Wabe Roskam