Festivals werken mee aan Boekweek

De festivals North Sea Jazz, Lowlands en het Holland Festival werken dit jaar mee aan de organisatie van de Boekenweek, die wordt gehouden van 15 tot en met 25 maart. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek vanmorgen bekendgemaakt in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het boekenweekgeschenk, De grote wereld van Arthur Japin krijgt een oplage van 813.000 stuks. Dat is een record, mede dankzij de noviteit dat ook volwassenen die in de Boekenweek lid worden van een bibliotheek, het geschenk krijgen. Dat moet dan overigens nog wel in een boekhandel worden opgehaald. 'Wij streven er naar dat deze actie de bibliotheken ongeveer tienduizend nieuwe leden gaat opleveren,' zegt Paul Mosterd, adjunct-directeur van de CPNB. Op zondag 19 maart kunnen bezitters van het geschenk gratis met de trein mee, het boekje van Japin geldt dan als treinkaartje.

Het thema van de 71ste Boekenweek is Boem Paukeslag. Schrijvers en Muziek. De CPNB heeft drie bekende Nederlandse festivals verzocht in de Boekenweek een evenement te organiseren. Het Holland Festival brengt het concert Kafkafragmenten van de componist György Kurtág. North Sea Jazz houdt in Rotterdam het tweedaagse festival Uitgesproken! met onder anderen Cristina Branco, Jan Brokken, Spinvis en Simon Vinkenoog. Lowlands brengt in de Melkweg Amsterdam het festival Lowlands Bookstore, met onder andere de vertaling van Bob Dylansongs door Bindervoet & Henkes. Het Boeken-weekessay, ook over muziek, werd dit jaar geschreven door Paul Witteman: Erfstukken.

Voorts verschijnt literair tijdschrift Passionate met een speciale uitgave, die in een oplage van 147.000 exemplaren wordt verspreid door boekhandel en bibliotheek.