Duitse ambtenaar staakt om 1,5 uur

Duizenden werknemers van gemeentelijke diensten in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn vanochtend in staking gegaan tegen een onbetaalde verlenging van de werkweek met 1,5 uur tot 40 uur.

Dienstenbond Verdi houdt er rekening mee dat de acties zullen overslaan naar de rest van het land. In een groot aantal deelstaten zullen werknemers in de loop van de week beslissen of ze het voorbeeld van hun collega's in Baden-Württemberg volgen. Het is de eerste grote stakingsactie in de publieke sector sinds 1992.

In Zuid-Duitsland waren vandaag honderden kinderdagverblijven en klinieken gesloten. Er werd geen vuilnis opgehaald. Ook de plantsoenendienst en de beheerders van kerkhoven legden het werk neer. Crèches en klinieken blijven een dag per week gesloten. De overige diensten blijven, zo is de bedoeling, gedurende het gehele conflict gesloten. In 1992 duurde de staking elf dagen.

De collectieve arbeidsovereenkomst in de publieke sector is relevant voor ongeveer 8 miljoen werknemers. De overeenkomst wordt gesloten voor 3 miljoen gemeenteambtenaren en geldt als richtlijn voor miljoenen werknemers die in dienst zijn bij charitatieve en kerkelijke instellingen.

De werkgevers noemen de acties overdreven. Het gaat, zeggen zij, slechts om 18 minuten langer werken per dag. De bond wijst er echter op dat vooral deeltijdwerkers erop achteruit gaan, in sommige gevallen met 9 procent.

Volgens Verdi hebben werknemers in de publieke sector in de afgelopen jaren genoeg ingeleverd. De loonontwikkeling bleef achter, de gezondheidszorg werd duurder, de pensioenvoorziening slechter. Desondanks waren de werknemers bereid een zeer flexibele CAO af te sluiten, die ook een wijziging van de arbeidstijd mogelijk maakt. De bonden zijn boos omdat de werkgevers die opening onmiddellijk hebben benut.

In de loop van deze week beginnen ook de onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de metaal. De grote vakbond IG Metall eist 5 procent meer loon, de werkgevers willen vooralsnog niet meer dan 1,2 procent te geven. De onderhandelingen zullen waarschijnlijk weken in beslag nemen.

In Duitsland komen steeds meer economen en politici tot de conclusie dat hoge lonen een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan economisch herstel. De economie gaat al jaren gebukt onder een lage binnenlandse vraag, terwijl de exportsector hard groeit en ondernemingen goede resultaten boeken.