Deense ambassades gaan in vlammen op

Bij demonstraties tegen spotprenten van de profeet Mohammed, die voor het eerst verschenen in de Deense krant Jyllands-Posten, zijn inmiddels vier doden gevallen. De politie opende vanochtend in Afghanistan en Somalië het vuur op demonstranten. Daarbij kwamen volgens de BBC in Afghanistan drie mensen om en werd in Somalië een 14-jarige jongen door politiekogels gedood. In de Syrische hoofdstad Damascus en in de Libanese hoofdstad Beiroet gingen dit weekeinde de Deense ambassade en een Deens consulaat in vlammen op. In Damascus brandde ook de Noorse ambassade uit; ook in Noorwegen zijn de cartoons gepubliceerd.

In een reactie op de Libanese onlusten, waar 1.200 veiligheidsagenten en 1.600 militairen niet in staat waren de woedende menigte tegen te houden, is minister van Binnenlandse Zaken Hassan al-Sabeh gisteren opgestapt. President Emile Lahoud waarschuwde tegen pogingen om Libanon te destabiliseren. 'De nationale eenheid dient beschermd en geconsolideerd te worden', aldus Lahoud.

Zowel Libanon als Syrië heeft excuus aangeboden aan Denemarken. Maar de Syrische minister van Islamitische Zaken, Mohammed Ziyad al-Ayoubi, verdedigde wel het 'recht om te demonstreren en onze woede te uiten'.

Ook in onder andere Indonesië, en de Palestijnse gebieden werd gedemonstreerd, veelal door kleine groepen. Iran heeft gedreigd met een boycot van landen waar de spotprenten worden getoond.

De Deense ambassadeur in Damascus suggereerde gisteren dat de Syrische autoriteiten niets hebben gedaan om de woedende demonstranten tegen te houden. 'Ik heb in de ochtend herhaaldelijk gebeld en gevraagd om de noodzakelijke bescherming van de ambassade', aldus ambassadeur Ole Egberg Mikkelsen. De Scandinavische landen hebben al hun burgers opgeroepen Syrië te verlaten.

Het Westen zoekt in zijn reactie een balans tussen vrijheid van meningsuiting en respect voor religieuze opvattingen. 'Tolerantie en wederzijds respect spelen net zo'n grote rol als het principe van de vrijheid van meningsuiting', zei EU-buitenlandcoördinator Javier Solana gisteren. Het Oostenrijkse EU-voorzitterschap heeft moslimorganisaties uitgenodigd voor een gesprek. De Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller heeft dit weekeinde opgeroepen tot kalmte.