Dansende robot als nieuwe liefde

Den Haag is dé dansstad van Nederland. Uiteraard door de aanwezigheid van het Nederlands Dans Theater maar ook door de spin off die dat heeft op een klein productiehuis als het Korzo-theater. Veel ex-NDT-dansers etaleren hun choreografisch talent in één van de drie zalen van Korzo. Het verzamelprogramma Here we live and now is een puur Haagse aangelegenheid, met kort werk van ex-NDT'ers als Isabelle Chaffaud, Karine Guizzo, Václav Kunes en Megumi Nakamura, en andere Hagenaars als Neel Verdoorn, Keith-Derrick Randolph (ex-Scapino) en David Middendorp (ex-Introdans).

In het verleden hadden veel choreografen van Korzo nogal eens last van navelstaren. Dat leek de laatste tijd te verbeteren, maar deze avond keert het helemaal terug. Václav Kunes en zijn beeld- en geluidscollega Edd Schouten laten in Paedocrypis progenetica drie dansers quasi-diepzinnig de zaal in staren en met robotarmen staan maaien, begeleid door muziek die klinkt als een nagel over een schoolbord, en een onbegrijpelijke en krakkemikkig geformuleerde tekst.

Oudgediende Keith-Derrick Randolph bewijst opnieuw dat zijn talent niet verder reikt dan dat van een topamateur. Ondanks het feit dat danseres Iris Reyes in Wintered mooi beweegt, doet de solo erg gedateerd aan. Megumi Nakamura staat in haar zelf gedanste solo autistisch bij zichzelf naar binnen te gluren, ook al beweegt ze met ongelooflijke gratie. Tot zover 'old school' Den Haag.

Gelukkig kijkt ex-NDT-danseres Isabelle Chaffaud verder dan haar navel. Zij zoekt naar andere vormen en schakelt een, weliswaar vals zingende, zangeres in als partner voor de solo dansende Wubkje Kuindersma. Als Chaffaud nog meer uit haar fragiele cocon breekt kan er best wat moois uit opbloeien. En oud-talent Neel Verdoorn laat met Intermission weer een fraai en keurig ambachtelijk duet zien waar de energie vanaf spat.

Hét talent van de avond was David Middendorp. Hij is de enige die in Kruimeldief van dans theater maakt. Dat doet hij overweldigend goed. Het verhaal gaat over een verdwenen echtgenote. Middendorp ontwierp een op afstand bestuurbare robot die de nieuwe liefde lijkt van de solo dansende man, Ezequiel Sanucci. Het verhaal speelt zich op de dansvloer af, wordt overgenomen door de projectie, valt ermee samen et cetera. Kruimeldief heeft humor, timing, theatrale intelligentie, dynamiek en verrassende visuele vondsten. Middendorp lijkt als enige van de Hagenaars een overtuigende toevoeging aan het Nederlands dansbestel.

Korzo-producties: Here we live and now. Gezien 2/2 in Korzo Den Haag alwaar nog t/m 5/2. Inl: (070)363 7540.

    • Ingrid van Frankenhuyzen