Bod BNP op Italiaanse bank

Het bod van 9 miljard euro dat de Franse bank BNP Paribas heeft uitgebracht op de Italiaanse bank BNL heeft vanmorgen in Milaan de beurskoersen van de meeste Italiaanse banken flink doen stijgen.

Volgens analisten is er ruimte voor meer overnames in de Italiaanse bankenwereld.

Als het bod van BNP Paribas door de Italiaanse centrale bank wordt goedgekeurd, dan is deze grensoverschrijdende overname de op drie na grootste in de Europese bankenwereld. Daarbij zijn op één geval na telkens Italiaanse banken betrokken. De Italiaanse UniCredito nam de Duitse HVB over en ABN Amro Banca Antonveneta. Die laatste overname leidde tot een Italiaans schandaal dat de Italiaanse centrale bankier de kop kostte.

BNP Paribas zei vrijdag dat zij met 13 aandeelhouders van Banca Nazionale del Lavoro (BNL) overeenstemming bereikt had om een belang van 48 procent in BNL te nemen en op de rest van de aandelen een bod zal doen. Dat komt neer op 9 miljard euro.

Het bod van BNP Paribas per aandeel BNL is lager dan de slotkoers van BNL afgelopen vrijdag, maar aanzienlijk hoger dan het bod dat de kleine Italiaanse verzekeraar Unipol vorig jaar op BNL uitbracht. Voor BNP Paribas kwam de weg vrij toen de Bank van Italië vrijdag onder haar nieuwe centrale bankier, de opvolger van de tot aftreden gedwongen Antonio Fazio, het bod van Unipol afkeurde. Unipol was destijds met zijn bod gekomen om de Spaanse bank BBVA met diens bod op BNL dwars te zitten. Dat bod van Unipol deed de Spaanse bank BBVA vorig jaar besluiten haar bod op BNL in te trekken. BBVA zal nu haar belang van 15 procent aan BNP Paribas verkopen. Ook Unipol zal dat met zijn belang doen.

BNL is de zesde bank van Italië en maakte in 2004 34 miljoen euro verlies. BNP Paribas heeft 110.000 werknemers en maakte in 2004 4,7 miljard euro winst.